Spanać deo:
400 gr spanaća u briketima ( može i svež, ali ga morate blanširati u kipućoj vodi pet minuta )
pola kašičice soli
Bešamel sos:
100 ml ulja
dve pune kašika brašna
500 ml mleka
100 ml vode
pola kašičice soli
na vrh bibera
na vrh muškatnog oraščića ( nisam imala baš orah pa sam koristila u prahu)
Još: 250 gr gauda sira i 500 gr kora za lazanje
Priprema:
- Odlediti brikete spanaća pa ih ocediti.
- Dodati sir i so i sve izmešati.
- Zagrejati u manjoj šerpi ulje, dodati brašno i na srednjoj vatri ga propržiti dok blago ne požuti.
- Naliti mleko i dodati začine pa kuvati dok se sos ne zgusne.
- Ne treba da bude “redovno” gust nego nijansu redji. Za to koristite onih 100 ml vode, da regulišete gustinu.
- Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
- Na dno keramičke ili vatrostalne posude stavite malo sosa, red testa 1/4 sira i sapanaća i sve prelijete sa malo sosa.
- Slažete tako u 4 reda, izmedju u dva reda narendate sir. Sira ostavite da imate malo za od gore.
- Za taj zadnji red, prelivanje, pomešate sos koji vam je preostao sa spanaem i sirom i sve premažete preko zadnje kore i pospete ostatkom sira.
- Otkinete komad alu folije i premažete jednu stranu uljem, pa tu stranu stavite do lazanji.
- Pečete tako 40 minuta, sklonite foliju i pečete dok ne porumeni.
Prijatno!
BONUS VIDEO