Svi obožavaju ukus borovnica, ali one imaju i mnoge zdravstvene prednosti - mogu poboljšati kognitivne funkcije i mogu biti korisne za upravljanje stresom, prenosi Ona.rs
Odličan izvor i minerala i vitamina - vitamina C, koji je neophodan za zdrav imuni sistem, kao i vitamina B6 i E. Takođe su odličan izvor kalijuma, magnezijuma i vlakana.
Mnogobrojne studije pokazuju da borovnice, osim što unapređuju mentalno zdravlje i predstavljaju sastavni deo ishrane bogate hranljivim materijama, pokazuju i brojne druge zdravstvene prednosti.
- Jedenje činije borovnice dnevno može pomoći u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja. Takođe, poamžu održavanju gustine i snage kostiju, kao i zdravom nivou krvnog pritiska - kaže nutricionistkinja Sapna Jajsing Patel za portal "Femina.in".
Ona takođe veruje da konzumiranje male porcije bobičastog voća dnevno može pomoći u jačanju metabolizma.
Predstavljamo nekoliko načina na koje se borovnice mogu konzumirati, a koje preporučuju stručnjaci.
1. Dodajte ih u žitarice za doručak ili ovsene pahuljice.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
2. Pomešajte ih u smuti: da biste pripremili hranljivu užinu, pomešajte musli, jogurt, med, mleko i borovnice u blenderu.
3. Jedite ih kao užinu i konzumirajte ih u prirodnom obliku.
4. Dodajte ih u jogurt.
5. Koristite ih u pecivu: ovseni kolačići i peciva imaju znatno bolji ukus sa borovnicama.
BONUS VIDEO