Iako je mnogima više poznat liker od maline, kupina je dosta zdravija. Ima mnogo više minerala, vitamina, a izuzetno važne prirodne masnoće kojih u drugom voću nema. Liker od kupine zadržava lekovita svojstva ovog voća.
Kako su pokazale brojne studije, kupine povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, zdravlje srca i jetre na apsorpciju gvožđa u organizmu, pa se preporučuju kod anemije.
Liker od kupina zadržava sva lekovita svojstva ovog voća, a priprema se jednostavno. Kupine su ovih dana na pijacama prilično povoljno pa iskoristite priliku i napravite liker od kupina pravi izvor zdravlja i vitalnosti.
Sastojci:
Jedan kg kupina
jedan kg šećera
l domaće rakije
Priprema:
Kupine dobro operite, ali budite pažljivi jer su osetljive i nemojte da ih zgnječite. Prebacite ih u veliku teglu zapremina od 5 litara. Pospite ih šećerom, nalijte rakijom pa sve dobro promešajte. Zatvorite poklopac i još jednom sve protresite da bi se šećer dobro rastopio. Teglu stavite na sunčano mesto i ostavite je da tako stoji pet do šest nedelja. Povremeno protresite sadržaj tegle da se sastojci i ukusi dobro izmešaju.
Nakon što je odstajao liker, procedite kroz gustu gazu i sipajte ga u staklene flaše koje dobro zatvorite. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu. Što bude duže stajao imaće intenzivniji ukus. Može da se pije jedna rakijska čašica ujutru ili pred ručak, ali ne preterujte sa količinom jer je ipak u pitanju alkoholno piće.
BONUS VIDEO