Ovo posuđe nikako ne stavljajte u MAŠINU za sudove: Možete da ga UNIŠTITE ali i da ugrozite ZDRAVLJE

Vesti 16.06.2022 13:20 0

Koliko god da je jednostavnije, ipak je bolje da ih operete ručno

Ovo posuđe nikako ne stavljajte u MAŠINU za sudove: Možete da ga UNIŠTITE ali i da ugrozite ZDRAVLJE

pixabay

Mašinu za sudove prosto obožavamo jer na taj način, sudoperi skoro da ne moramo da se približavamo. Ipak, neke stvari nikako ne bi trebali da se peru u ovom praktičnom kućnom aparatu jer bi ih moglo nepovratno uništiti ili ugroziti vaše zdravlje.

1. Rende za sir

Nemojte se iznenaditi ako ovu sitnicu stavite u mašinu, a ona vam nakon pranja izgleda kao da nije ni oprana. Sudomašina nema sposobnost da pokupi sav sir koji se zavukao u rupice, zato je bolje da se za to pobrinete vlastitim rukama.

2. Profesionalni noževi

Iako se možda grozite mogućnosti da se posečete na finu oštricu dok nož perete ručno, mašina ne čini dobro vašim noževima. Iako neki aparati za pranje posuđa imaju posebnu policu za noževe, ciklusi mašine za sudove i abrazivni deterdženti otupiće njihovu oštricu. Bolje ih je oprati ručno pa osušiti čistom suvom krpom te ostaviti još malo da se osuše na vazduhu.

3. Posude i pribor za ljubimce

Možda ga smatrate članom porodice, ali posude koje upotrebljava vaš ljubimac ne bi trebalo da se nađu sa tanjirima iz kojih jedete. Zanemarite onu staru legendu koju ste čuli, da su pseća usta čišća od ljudskih, jer to baš i nije istina.

Ovo posuđe nikako ne stavljajte u MAŠINU za sudove: Možete da ga UNIŠTITE ali i da ugrozite ZDRAVLJE

Printscreen/TikTok

 

Razmislite šta je sve vaš ljubimac stavio u usta tokom šetnje ili šta je sve polizao dok se umivao. Njihove posude zasigurno sadrže bakterije koje mogu biti otrovne za vas i vašu obitelj. Zato njihove stvari radije perite ručno.

4. Drveni pribor i daske za rezanje

Zbog visokih temperatura koje se razvijaju u mašini tokom pranja i sušenja, s drvom takođe rizikujete da promijeni konzistenciju. Pod pretpostavkom da niste ljubitelj iverja u mašini, najbolje je takve stvari prati ručno.

5. Bakarno posuđe

Zbog svog sastava odlične su za kuvanje, ne ispuštaju hemikalije u hranu i dugotrajne su. No, ako svoje bakarne posude ubacite u mašinu, mogu promeniti boju, pa čak i zarđati. Bakarno posuđe uvek perite ručno ako želite da ostane sjajno.

6. Posude koje ste dobili s hranom iz dostave

Mogu biti zgodne za obrok koji želite poneti na posao ili za grickalice koje ćete pojesti u putu, no posudice koje ste dobili s hranom iz dostave nikad ne perite u sudomašini, ako na njima nije naznačeno da smeju u mašinu. Ako nemaju tu oznaku, nisu sigurne za pranje u mašini.

Toplina vode tokom pranja, kao i ona koja se razvije tokom sušenja mogu prouzrokovati raspadanje posudica pa i promenu njihovog hemijskog sastava, zbog čega više neće biti sigurna za odlaganje hrane. Zato je za bolje koristiti samo posudice koje su tome namenjene, a u mašinu stavljajte samo one koje su posebno označene da jesu za tu vrstu pranja.

BONUS VIDEO 

 

Komentari (0)
Loading