Jedno testo za sve. Najbitnija stvar kada pravite pitu, kiflice ili pogaču i tome slično je da vam testo bude dobro. Neke domaćice se upravo iz tog razloga ne upuštaju u pravljenje specijaliteta od testa. Dobra vest je da sa ovim receptom nema greške jer uspeva svaki put.
SASTOJCI:
Kilogram brašna
jedan prašak za pecivo
jedna kašika soli
1 dl ulja
4 dl jogurta
2,5 dl mleka
jedna sveža kockica kvasca
dve supene kašike šećera
dva jaja
PRIPREMA:
Kao i kod pripreme drugih testa stavite toplo mleko u koje ćete ubaciti malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna.
Malo promešajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac.
Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija.
U drugoj posudi pomešati preostale sastojke. Kad je kvasac dovoljno nadošao sipati ga u sredinu brašna.
Zamesiti testo da bude glatko. Ako se lepi za ruke dodajte još malo brašna.
Nađite jednu kesu i testo stavite u nju. Možete ga malo pouljiti ili pobrašnjaviti da se ne bi zalepilo.
Bitno je da dobro istisnete sav vazduh iz kese, a potom testo stavite u frižider, gde ga možete čuvati i do 7 dana.
Pre mešenja treba testo ostaviti malo na toplom mestu da krene, bar sat vremena, a što duže to bolje.
Od ovog testa možete praviti podlogu za picu, slatke i slane kiflice, praviti lepinjice, mini pice, ali i sve drugo što vam padne na pamet.