Recept za punjenu POGAČU: Toliko je MEKANA i SOČNA da će je će je svi ukućani OBOŽAVATI

Milica Ognjenović Vesti 05.05.2022 08:00 0

Punjena pogača na skroz drugačiji način, oduševiće sve

Recept za punjenu POGAČU: Toliko je MEKANA i SOČNA da će je će je svi ukućani OBOŽAVATI

Shutterstock

Sastojci za testo:

200 ml toplog mleka

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

jedna kašika šećera
pet gr suvog kvasca

jedno celo jaje

četiri kašike ulja
jedna kašičica soli
360 gr mekog brašna

Sastojci za nadev:

150 gr feta sira
150 gr bilo kojeg tvrdog sira
150 gr šunke
50 gr kulena
jedna kašičica peršuna
jedna kašičica origana

Priprema:

U toplo mleko dodajte šečer i kvasac pa promešajte.
Dodajte jaje, ulje i opet sve promešajte.
Istresti svo brašno i polako mešati.
Kada malo promešate dodati so i nastaviti mešanje.
Kada su se sastojci lepo ujednačili, tako mekano i lepljivo ostaviti da odstoji 40 minuta.

Za to vreme spremiti sastojke za nadev, spojiti ih sve u jednu veću činiju i izmešati.

Odvojiti tri kašike nadeva koji ćemo kasnije koristiti.

Kada prođe 40 minuta uz pomoć malo brašna testo samo blago promešati i oblikovati loptu.
Rukama razvući,  u krug prečnika pleha, nekih 28 – 30 cm.
Ovaj deo treba da bude lak jer testo treba da bude mekano. 

Uzmite veći deo nadeva i oblikujte ga između dlanova u loptu. To radite tako što uzmete prvo pola nadeva i stisnete dlanovima, pa onda polako ostatak dodajete i stiskate.

Staviti loptu na srednu testa, pa podići ivice testa oko lopte.

Pazite da donji deo bude uz nadev, a da nema “lufta” izmedju, da kada budete pritiskali testo, da ga ravnate ne ostanu delovi pogače gde neće proći nadev i taj kraj bude suv. Ništa komplikovano, samo podignite ivice.

Pospite sa malo brašna ispod testa i po testu, pa lagano rukama pritiskajte i ravnajte nazad u pogaču.To se lako radi, samo polako to radite, krenite od sredine ka ivicama i polako stiskajte.

Kada opet dobijete oblik pogače debljine nekih 2cm prebacite je u podmazan pleh.Premažite umućenim žumancetom, pa pospite onaj nadev što ste ranije ostavili.

Sada punjenu pogaču ostavljamo da odstoji 10 minuta, pa palimo rernu da se zagreje na 200 stepeni.Stavimo u zagrejanu rernu da se peče izmedju 30 i 40 minuta. To ne mogu u minut tačno da vam kažem jer sve zavisi od vaše rerne. Kada ovako lepo porumeni odgore ona je gotova.

Prijatno!

 

 

Komentari (0)