Sastojci za testo:
200 ml toplog mleka
pet gr suvog kvasca
jedno celo jaje
jedna kašičica soli
360 gr mekog brašna
Sastojci za nadev:
150 gr feta sira
150 gr bilo kojeg tvrdog sira
150 gr šunke
50 gr kulena
jedna kašičica peršuna
jedna kašičica origana
Priprema:
U toplo mleko dodajte šečer i kvasac pa promešajte.
Dodajte jaje, ulje i opet sve promešajte.
Istresti svo brašno i polako mešati.
Kada malo promešate dodati so i nastaviti mešanje.
Kada su se sastojci lepo ujednačili, tako mekano i lepljivo ostaviti da odstoji 40 minuta.
Za to vreme spremiti sastojke za nadev, spojiti ih sve u jednu veću činiju i izmešati.
Odvojiti tri kašike nadeva koji ćemo kasnije koristiti.
Kada prođe 40 minuta uz pomoć malo brašna testo samo blago promešati i oblikovati loptu.
Rukama razvući, u krug prečnika pleha, nekih 28 – 30 cm.
Ovaj deo treba da bude lak jer testo treba da bude mekano.
Uzmite veći deo nadeva i oblikujte ga između dlanova u loptu. To radite tako što uzmete prvo pola nadeva i stisnete dlanovima, pa onda polako ostatak dodajete i stiskate.
Staviti loptu na srednu testa, pa podići ivice testa oko lopte.
Pazite da donji deo bude uz nadev, a da nema “lufta” izmedju, da kada budete pritiskali testo, da ga ravnate ne ostanu delovi pogače gde neće proći nadev i taj kraj bude suv. Ništa komplikovano, samo podignite ivice.
Pospite sa malo brašna ispod testa i po testu, pa lagano rukama pritiskajte i ravnajte nazad u pogaču.To se lako radi, samo polako to radite, krenite od sredine ka ivicama i polako stiskajte.
Kada opet dobijete oblik pogače debljine nekih 2cm prebacite je u podmazan pleh.Premažite umućenim žumancetom, pa pospite onaj nadev što ste ranije ostavili.
Sada punjenu pogaču ostavljamo da odstoji 10 minuta, pa palimo rernu da se zagreje na 200 stepeni.Stavimo u zagrejanu rernu da se peče izmedju 30 i 40 minuta. To ne mogu u minut tačno da vam kažem jer sve zavisi od vaše rerne. Kada ovako lepo porumeni odgore ona je gotova.
Prijatno!