Iako ga najveći broj nas konzumira bar jednom nedeljno, mnogima je recept za francuski krompir još uvek nepoznat.
Probajte da ga spremite baš ovako.
Sastojci:
- 6-8 krompira srednje veličine (800-900 g)
- 3 tvrdo kuvana jajeta
- 150-200 g feta sira
- 100 g tvrdog žutog sira
- 50 g suve mesnate slanine (može bez slanine)
- 3 kašike ulja
- 1.5 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašika svežeg ili suvog peršuna
Preliv:
- 2 jajeta
- 200 g kisele pavlake
- prstohvat soli
Navedene količine mogu da se menjaju - smanjuju ili povećavaju, uz posebnu pažnju u vezi sa srazmerom sastojaka. Na slikama je 2/3 od pune mere, u posudi dimenzija 21 x 15 x 6 cm, za 2 - 3 osobe.
Priprema:
1.
Dobro skuvati jaja.
Krompir oguliti i iseći na kriške, pa ih preliti hladnom vodom tek da budu pokrivene, a zatim posoliti i zagrejati do ključanja. Kad voda bude proključala smanjiti vatru i kuvati kriške krompira oko 5 minuta, vodeći računa da se krompir ne raspadne. Odmah procediti vodu i nastavite s pripremom, odnosno, ne čekajte da se krompir ohladi.
Uključite rernu da se greje na 200°C. Namažite posudu za pečenje uljem.
Po dnu tepsije poređajte suvu, mesnatu slaninu isečenu na kriške.
Polovinu upola skuvanog krompira poređajte preko slanine. Odozgo je zatim potrebno poređati jaja isečena na kolutove. Malo posoliti, pobiberiti, posuti peršunom. Krupno izrendati tvrdi žuti sir - kačkavalj. Poređati kriške feta sira, ili krupno izrendati. Od vrste sireva će zavisiti koliko ćemo da posolimo sve slojeve. Poređati drugu polovinu krompira. Lagano pritisnuti rukom odozgo. Blago posoliti i preliti kašikom ulja.
Umutiti jaja, dodati mileram, pa začiniti prstohvatom soli. Preliti preko krompira.
Peći pola sata, ili dok krompir ne porumeni odozgo. Servirati nakon što krompir bude malo odstajao.
Uz zelenu ili kupus salatu, biće to savršen obrok.
Ukoliko postoji potreba za redukcijom masnoće, komotno izostaviti slaninu, a jak feta sir zameniti mladim sirom od obranog mleka.
Ovo jelo se ne greje ponovo.
PRIJATNO!
BONUS VIDEO