Da li je ZDRAVO jesti proklijali krompir? Morate obratiti pažnju na DVE stvari, inače ćete ozbiljno ugroziti vaše zdravlje!

K.Ć Vesti 14.03.2022 16:20 0

Krompir može proklijati ako predugo stoji. Neki ljudi veruju da takav proklijali krompir više nije pogodan za ishranu i da ga treba baciti. Ima i onih koji jednostavno uklone klicu i normalno jedu krompir. Ko je u pravu? Objašnjavamo

Da li je ZDRAVO jesti proklijali krompir? Morate obratiti pažnju na DVE stvari, inače ćete ozbiljno ugroziti vaše zdravlje!

Shutterstock

Jedna od prednosti krompira je to što se lako skladišti. Oni mogu dugo da stoje i nije im potrebno hlađenje, tako da ne zauzimaju prostor u frižideru. Naravno, čak i oni imaju rok trajanja. Posle nekog vremena može početi da truli ili, naprotiv, da klija. I tu se postavlja pitanje da li je moguće jesti krompir koji je proklijao?

Vredi znati da krompir prirodno sadrži glikoalkaloide kao što su solanin i čakonin. Ova jedinjenja su bezbedna u malim količinama, štaviše, mogu čak imati i blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Međutim, ako se konzumiraju prekomerno, oni su toksični. Kakve ovo veze ima sa nicanjem krompira? Pa, tokom klijanja, sadržaj glikoalkaloida u njima se povećava. Ovo predstavlja rizik da ćemo konzumirati previše ovih jedinjenja jedenjem krompira.

Neželjeni efekti koji se obično javljaju sledećeg dana uključuju simptome kao što su nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, groznica, glavobolja i konfuzija. U ekstremnim slučajevima, gutanje prevelikih količina solanina i čakonina može čak dovesti do smrti.

Neke studije sugerišu da konzumiranje proklijalog krompira tokom trudnoće takođe može povećati rizik od urođenih mana kod fetusa.

Da li to znači da se krompir koji je proklijao može samo da se baci ili posaditi? Ne nužno. Mnogo zavisi od toga u kojoj fazi je proces klijanja. Takođe treba obratiti pažnju na boju krompira i tamne krugove na njihovoj površini.

Promena boje u zelenu takođe bi trebalo da bude uznemirujuća. Ovo su znaci da su nivoi solanina i čakonina visoki i potencijalno opasni.

Treba zapamtiti, naravno, da se krompir ne može jesti bez termičke obrade. Sirovi ili polu-sirovi predstavljaju pretnju po naše zdravlje.

 

Komentari (0)
Loading