OBRATITE PAŽNJU: Jedna promena na JAJIMA otkriva da nisu dobra za jelo, možda je niste primetili!

Vesti 11.03.2022 21:00 0

Stručnjaci oduvek upozoravaju da jaje ponekad može biti dom za opasne bakterije

jaja

Shutterstock

Iako su jaja izuzetno zdrava s obzirom na to da jačaju imunološki sistem, neophodno je da budu sveža.

Jaje sadrži oko 212 mg dobrog holesterola koji pomaže regulaciji nivoa lošeg. Žumance također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

Dakle, ipak treba paziti da im nije istekao rok trajanja kako biste izbegli zdravstvene tegobe. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), savetuje da je potrebno zaštititi se i proveriti da li je jaje pokvareno pre jela.

Promena boje belanceta

Ako je belance poprimilo nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci iz USDA-e. Promena u boji, koliko god suptilna bila, može da sugeriše da se radi o pokvarenoj namirnici, što je posledica bakterije Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.

Osim boja koje smo naveli, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promene. Dakle, može doći do promene mirisa, a belance može da poprimi i zelenkastu boju.

Komentari (0)
Loading