Stari alas otkriva tajnu najukusnije riblje čorbe: Jedan detalj iz recepta menja sve

Vesti 29.11.2025 08:26 0

Luk se ne prži, ne dinsta, ne karamelizuje, samo se iseče na sitno i stavi u hladnu vodu sa ribom

riblja čorba

Shutterstock

Riblja čorba je mnogo više od običnog jela - to je ritual, sećanje na reke, čamce i tiha jutra kada se mreže vade iz vode. Svaki iskusni alas zna da prava čorba nastaje polako, bez žurbe, uz poštovanje prema sastojcima i jednostavnim pravilima koja se prenose generacijama.

Ne postoji skraćeni put, aroma se gradi sloj po sloj, od kostiju do fileta, od luka do paprike, dok se sve u loncu pretvara u gustu, zlatnocrvenu esenciju reke.

U nastavku donosimo recept koji je jednostavan, ali neprocenjivo ukusan. Ovu čorbu ne možete ubrzati, ali zato svaki minut uložen u pripremu vraća višestruko.

Sastojci:

  • 1,5 kg mešane rečne ribe (šaran, som, smuđ - obavezno glave i kosti)
  • 2 velika crna luka
  • 2 kašike aleve paprike (slatke, kvalitetne)
  • 1 kašičica ljute paprike (po ukusu)
  • 2 paradajza ili 200 ml pasirane paradajz pulpe
  • 1 paprika babura (opciono)
  • 1 lovorov list
  • So po ukusu
  • Biber u zrnu
  • Voda
  • Malo svežeg peršuna za kraj
riblja čorba

Shutterstock

 

 

Stari alasi kažu: "Čorba je dobra koliko i riba u loncu." Najbolji miks su masniji šaran za punoću i som ili smuđ za čvrstinu mesa. Obavezno uključite glave, repove i kosti, tu je najveća aroma.

Luk je osnova svakog kuvanja

Luk se ne prži, ne dinsta, ne karamelizuje - samo se iseče na sitno i stavi u hladnu vodu sa ribom.

To je prvi trik starih ribara.

U veliki lonac stavite ribu, luk, celu papriku, paradajz, lovorov list i biber u zrnu.
Nalijte vodom tako da sve blago ogrezne. Kuvajte na jakoj vatri, ali nikada ne mešajte kašikom - samo povremeno protresite lonac. Mešanjem se riba raspada i muti čorbu.

Kada proključa, smanjite vatru i dodajte alevu papriku. Kvalitet dobre crvene paprike pravi razliku između prosečne i nezaboravne riblje čorbe.

Pažljivo izvadite komade ribe, odvojite filete i vratite deo mesa nazad u čorbu (opciono).

Po želji dodajte sitno seckani peršun, navodi Informer.

Bonus video:

 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading