Pravljenje sveže paste kod kuće, umesto korišćenja kupovne, može u početku delovati pomalo zastrašujuće, ali zapravo zahteva samo nekoliko osnovnih sastojaka – a rezultat je neuporediv.
Domaća pasta je jednostavan kulinarski luksuz koji impresionira i goste i vaše nepce. Za razliku od suve testenine iz prodavnice, čuvanje sveže paste zahteva malo više znanja. Način na koji je skladištite određuje koliko će dobro da se skuva i koliko dugo će trajati ako je pripremite unapred.
Stručnjak za pastu Mateo Zielonk, kuvar i autor tri kuvara posvećena pasti, uključujući i njegov najnoviji, ,,Pasta Pronto!", kao i sa Šenon Stover, edukatorka za bezbednost hrane na ,,Univerzitetu Mičigen Stejt" su otkrili za sajt Martha Stewart kako se čuva pasta.
U nastavku ćete saznati sve što treba da znate o čuvanju sveže paste, njenom zamrzavanju i najčešćim greškama koje treba izbegavati – kako biste vi i vaši gosti mogli da uživate u ukusnom, autentičnom italijanskom obroku kod kuće.
Kako čuvati svežu pastu
Različite vrste paste zahtevaju malo drugačije metode čuvanja. Za testeninu u trakama, Mateo Zielonka savetuje da se pospe pirinčanim brašnom kako se ne bi lepila. Nakon što je dobro pospete, čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi ili na pokrivenom poslužavniku u frižideru. „Možete je prekriti kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom“, kaže Zielonka.
Shutterstock
Prekrivanje paste dok se čuva u frižideru je važno jer izlaganje jakim mirisima ili vlazi iz druge hrane može promeniti njen ukus i teksturu, objašnjava Šenon Stover.
Za punjenu testeninu poput raviola ili karamela, Zielonka preporučuje da i poslužavnik i same komade paste pospete pirinčanim brašnom, a zatim ih ostavite nepokrivene u frižideru. Pošto punjena testenina sadrži vlažan nadev, treba joj dozvoliti da se malo prosuši pre kuvanja, kaže Zielonka. Bilo da je kuvate istog dana ili sutradan, važno je da je ostavite da se malo osuši u frižideru pre nego što je pokrijete ili stavite u posudu.
Koliko dugo traje
Sveža pasta napravljena s jajima može trajati 2 do 3 dana ako se čuva u frižideru. „Nikada ne čuvam svežu pastu duže od tri dana. Treba biti veoma oprezan sa svime što sadrži sveža jaja“, kaže Zielonka. Ipak, sveža pasta uvek ima najbolji ukus kada se pojede istog dana kada je napravljena.
Ako primetite tačke od buđi, neprijatan miris ili boju, kiselkast ukus ili promenu teksture, odmah je bacite, upozorava Stover. To su najčešći znaci da je sveža pasta pokvarena i više nije bezbedna za jelo.
Kako zamrznuti svežu pastu
Možete zamrznuti pastu da bi trajala duže, ali to zavisi od vrste. „Nikada ne zamrzavam testeninu u trakama jer postane krta i puca kada se kuva direktno iz zamrzivača“, kaže Zielonka. „Takvo jelo ne izgleda lepo na tanjiru.“
Shutterstock
Ipak, punjena testenina se može lako zamrznuti. „Ja je blanširam pre zamrzavanja jer tako duže traje. Blanširajte je u ključaloj, posoljenoj vodi 10 sekundi, zatim je odmah ubacite u činiju s ledom“, objašnjava Zielonka. „Procedite, ostavite da se ohladi i malo osuši, pa zamrznite na tacni obloženoj papirom za pečenje.“ Kada se pasta potpuno zamrzne, prebacite je u posudu pogodnu za zamrzivač.
Prilikom kuvanja zamrznute paste, Zielonka preporučuje da dodate još jedan minut kuvanja kako bi bila potpuno kuvana.
Uobičajene greške koje treba izbegavati
1. Nedovoljno brašna
Ako ne koristite dovoljno pirinčanog brašna, testenina će se lepiti jedna za drugu u tiganju i neće se ravnomerno skuvati. „Ne budite stidljivi – slobodno upotrebite dosta brašna“, kaže Mateo Zielonka. Nakon što je pospete, pastu čuvajte u frižideru.
2. Nepokrivanje ili neodgovarajuće skladištenje
Ako svežu, nepunjenu testeninu ne pokrijete dok je čuvate u frižideru ili zamrzivaču, može upiti mirise druge hrane, što dovodi do neprijatnog ukusa.
Shutterstock
Za kratkoročno čuvanje u frižideru pokrijte je plastičnom folijom, čistom kuhinjskom krpom ili stavite u hermetički zatvorenu posudu.
3. Previše pune posude
Kada pakujete pastu u posude, ostavite dovoljno prostora. Pretrpavanje može dovesti do toga da pasta postane kašasta i izgubi strukturu, objašnjava Šenon Stover.
4. Ostavljenje sirovog testa na sobnoj temperaturi
Ostavljanje sveže, nekuvane paste napolju duže od dva sata može dovesti do razvoja štetnih mikroorganizama. Sveža pasta mora se čuvati pod kontrolisanim uslovima temperature, jer testo sadrži sirova jaja, što povećava rizik od kvarenja.
Bonus video:
Možda vas zanima…