Hleb i kifle dugo ostaju meki i sveži: Pekar otkrio tajnu vazdušastog peciva, evo šta stavlja u testo

Vesti 20.07.2025 12:06 0

Primenite trik pekara i peciva koja pravite će dugo ostati sveža.

hleb

Shutterstock

Niko ne voli da jede hleb i peciva od juče. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li su sveži, misleći na to da li su skoro izašli iz rerne. U prodavnici ljudi često proveravaju svežinu hleba tako što ga pipnu, odnosno pritisnu malo odozgo. Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – to znači da je hleb svež. Međutim, ako ostane spljošten, bolje da ga ne kupite - sigurno je bajat.

hleb

Shutterstock

 

 

Kada pravite hleb kod kuće, verovatno ste primetili da obično brže postane bajat, kao i da se više mrvi pri sečenju nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari u recept, pa su testa dugo sveža i meka, poput pamuka? Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!

“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hlebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hleb dugo ostaju sveže i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.

Video:

Komentari (0)
Loading