Zaboravljeni trik naših baka ponovo je oživeo: Uz pomoć ovoga su imale najlepše cveće u komšiluku, dodavale su jednu namirnicu, i ne, nisu nikakve hemikalije

Nedeljko Tišanović Vesti 30.05.2025 11:28 0

Ovaj stari trik, koji su koristile i naše bake, polako se vraća u modu jer donosi mnogo koristi bez dodatnih troškova i hemikalija.

cveće

Shutterstock

Sve više ljudi otkriva koliko su ljuske jaja korisne za biljke – i sobne i baštenske. Umesto da ih bacamo, možemo ih iskoristiti kao prirodno, besplatno đubrivo koje čini biljke zdravijima, otpornijima i jačima. 

Zašto su ljuske jaja toliko korisne? 
  • Prvo, bogate su kalcijumom, mineralom koji biljkama pomaže da razviju jak koren i zdrave ćelijske zidove. Posebno su važne za biljke kao što su paradajz, paprika i plavi patlidžan, koje često pate od problema zvanog trulež cveta, a koji nastaje baš zbog nedostatka kalcijuma.
  • Drugo, ljuske jaja pomažu u regulisanju kiselosti zemljišta jer imaju blago alkalni pH. Ako primetiš da tvoje biljke loše napreduju iako ih redovno zalivaš, možda je problem u previše kiselom zemljištu – a ljuske jaja mogu pomoći da se ta ravnoteža popravi na prirodan način.
  • Treće, usitnjene ljuske stvaraju fizičku barijeru protiv štetočina, kao što su puževi i gusenice. Iako neće potpuno rešiti problem, mogu znatno smanjiti njihovu pojavu, posebno ako ih kombinuješ s drugim metodama zaštite.
  • Četvrto, ljuske jaja pomažu da zemlja bude prozračnija i rastresitija, pa se smanjuje zadržavanje vlage. Ovo je važno za biljke koje ne vole previše mokro zemljište, kao što su sukulenti, lavanda i ruzmarin.
  • I što je možda najlepše, ova praksa je ekološka i održiva – umesto da ljuske završavaju u smeću, one postaju deo zatvorenog kruga u tvom domu, smanjujući otpad i obogaćujući tvoje mini-ekosisteme. Čak možeš uključiti decu, jer uživaju da drobe ljuske i pomažu oko biljaka, pa je to i lep edukativni trenutak.

    SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

    img

    NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

    img

    BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

    img

    AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

    Kako ih koristiti?

    Ljuske prvo treba dobro oprati da se skinu ostaci belanca i žumanca (da ne bi bilo neprijatnih mirisa i da ne privlače insekte), a zatim ih osušiti – može i u rerni nekoliko minuta na 100°C. Kada su suve, usitni ih što sitnije možeš (u avanu, blenderu ili rukama) i pomešaj sa zemljom ili ih pospi oko biljaka.

    Za dodatni efekat možeš napraviti i "čaj od ljuski jaja" – potopiš ih u vodu, ostaviš da odstoje dan-dva, i tom vodom zalivaš biljke koje vole kalcijum.

    Ovaj mali trik može mnogo značiti. Osim što pomaže biljkama da lepše rastu, štedi novac, smanjuje otpad i podržava održivost u svakodnevnom životu, izvor Jutarnji.hr

    Dakle, sledeći put kad praviš omlet ili kolač – sačuvaj ljuske i pomozi svojim biljkama da zablistaju!


    Bonus video:
    SKIDA KAMENAC OČAS POSLA Česme, sudopera, tuš i kada će zablistati za samo 15 dinara! #najzena #zena #fyp #viral #viralvideo #viralvideo #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

     

    Komentari (0)