Zaboravljeni trik naših baka ponovo je oživeo: Uz pomoć ovoga su imale najlepše cveće u komšiluku, dodavale su jednu namirnicu, i ne, nisu nikakve hemikalije

Nedeljko Tišanović Vesti 30.05.2025 11:28 0

Ovaj stari trik, koji su koristile i naše bake, polako se vraća u modu jer donosi mnogo koristi bez dodatnih troškova i hemikalija.

cveće

Shutterstock

Sve više ljudi otkriva koliko su ljuske jaja korisne za biljke – i sobne i baštenske. Umesto da ih bacamo, možemo ih iskoristiti kao prirodno, besplatno đubrivo koje čini biljke zdravijima, otpornijima i jačima. 

Zašto su ljuske jaja toliko korisne? 
  • Prvo, bogate su kalcijumom, mineralom koji biljkama pomaže da razviju jak koren i zdrave ćelijske zidove. Posebno su važne za biljke kao što su paradajz, paprika i plavi patlidžan, koje često pate od problema zvanog trulež cveta, a koji nastaje baš zbog nedostatka kalcijuma.
  • Drugo, ljuske jaja pomažu u regulisanju kiselosti zemljišta jer imaju blago alkalni pH. Ako primetiš da tvoje biljke loše napreduju iako ih redovno zalivaš, možda je problem u previše kiselom zemljištu – a ljuske jaja mogu pomoći da se ta ravnoteža popravi na prirodan način.
  • Treće, usitnjene ljuske stvaraju fizičku barijeru protiv štetočina, kao što su puževi i gusenice. Iako neće potpuno rešiti problem, mogu znatno smanjiti njihovu pojavu, posebno ako ih kombinuješ s drugim metodama zaštite.
  • Četvrto, ljuske jaja pomažu da zemlja bude prozračnija i rastresitija, pa se smanjuje zadržavanje vlage. Ovo je važno za biljke koje ne vole previše mokro zemljište, kao što su sukulenti, lavanda i ruzmarin.
  • I što je možda najlepše, ova praksa je ekološka i održiva – umesto da ljuske završavaju u smeću, one postaju deo zatvorenog kruga u tvom domu, smanjujući otpad i obogaćujući tvoje mini-ekosisteme. Čak možeš uključiti decu, jer uživaju da drobe ljuske i pomažu oko biljaka, pa je to i lep edukativni trenutak.

    Kako ih koristiti?

    Ljuske prvo treba dobro oprati da se skinu ostaci belanca i žumanca (da ne bi bilo neprijatnih mirisa i da ne privlače insekte), a zatim ih osušiti – može i u rerni nekoliko minuta na 100°C. Kada su suve, usitni ih što sitnije možeš (u avanu, blenderu ili rukama) i pomešaj sa zemljom ili ih pospi oko biljaka.

    Za dodatni efekat možeš napraviti i "čaj od ljuski jaja" – potopiš ih u vodu, ostaviš da odstoje dan-dva, i tom vodom zalivaš biljke koje vole kalcijum.

    Ovaj mali trik može mnogo značiti. Osim što pomaže biljkama da lepše rastu, štedi novac, smanjuje otpad i podržava održivost u svakodnevnom životu, izvor Jutarnji.hr

    Dakle, sledeći put kad praviš omlet ili kolač – sačuvaj ljuske i pomozi svojim biljkama da zablistaju!


    Bonus video:
    @najzena.rs SKIDA KAMENAC OČAS POSLA Česme, sudopera, tuš i kada će zablistati za samo 15 dinara! #najzena #zena #fyp #viral #viralvideo #viralvideo #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

     

    Komentari (0)
    Loading