Sveže ubrane jagode najboljeg su ukusa, pa se preporučuje da ih jedete čim vam budu pri ruci. Međutim, ako se neko odluči za veće kupovine, ključno je pravilno čuvanje voća u frižideru. Kako objašnjavaju stručnjaci, ovo može da produži njihovu svežinu za dva do tri dana, pod uslovom da se poštuje nekoliko pravila.
Prvi korak je da izbegavate ispiranje jagoda pre nego što ih stavite u frižider. Vlažno voće mnogo brže truli i postaje buđavo. Još jedno pravilo je da izbegavate da ih čvrsto zatvarate u plastične posude ili kese. Nedostatak pristupa vazduhu negativno utiče na njih.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Dobra je ideja da voće sipate u korpu ili cediljku koja će im omogućiti da "dišu" ili da ih raširite po ravnom tanjiru obloženom papirnim ubrusom. Možete da pokrijete vrh još jednim slojem papirnog ubrusa, ali je važno da ne slažete jagode jednu na drugu. To može da ih ošteti.
Takođe je važno da napravite izbor pre skladištenja voća u frižider. Odmah upotrebite trule ili oštećene plodove, na primer za kompot ili deserte. Najbolje je da ostavite dobre jagode i to sa drškama. To je trik kojim se služe poznati kulinarski stručnjaci. Pomaže jagodama da duže ostanu sveže.
Takođe je važno da zapamtite da jagode čuvane u frižideru gube deo svog ukusa i arome. Vađenje nekoliko minuta pre serviranja omogućava im da povrate svoj puni ukus, što ih čini još primamljivijom letnjom poslasticom. Međutim, čak i kada se čuvaju u idealnim uslovima, jagode ne bi trebalo da ostanu u frižideru duže od dva do tri dana. Što ih pre pojedete, veća je šansa da dobijete njihovu prirodnu slatkoću i svežinu.