Postoji mnogo razloga zašto odabrati banane - one su odličan izvor kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, sadrže vlakna koja pomažu kod varenja i sadrže prirodne ugljene hidrate koje su telu potrebni za energiju.
Ali nisu sve banane nutritivno jednake. Ovo voće prolazi kroz sedam faza zrelosti, a različite faze mogu se prepoznati po različitim bojama, od čisto zelene do žute sa smeđim mrljama.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Svaka faza zrelosti banane ima svoje zdravstvene prednosti.
Čisto zelena boja
"Zelene banane sadrže relativno veliku količinu otpornog skroba", kaže Stefani Šif, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja u bolnici Nortvel Hantington.
"Ovo je vrsta vlakana koja je telu potrebna da duže svari i ne uzrokuje tako brz ili jak porast šećera u krvi kao što bi to izazvala zrela banana."
Otporni skrob putuje u debelo crevo, gde ga crevne bakterije fermentišu. Dobijene masne kiseline kratkog lanca mogu pomoći da se uravnoteži crevni mikrobiom i smanjiti upalu.

Shutterstock
Budući da su bogate vlaknima i otpornim skrobom, zelene banane pomažu u kontroli gladi.
"Što je banana zelenija, to je bolje za vaše zdravlje", rekla je Šif. "No imaće gorči ukus, pa ih ja lično ne jedem kad su potpuno zelene."
Zelena boja sa žutim tragovima
Kako banane sazrevaju, zeleni pigmenti hlorofila se razgrađuju, dopuštajući da žuti pigmenti ksantofila postanu vidljiviji.
Skrob banane takođe se pretvara u jednostavne šećere, čineći je slađom.
Britanski hirurg Karan Rangarajan, takođe poznat kao dr. Karan Rajan, opisao je jedva zrelu bananu, tzv. 2. stupnja kao "uravnoteženog kralja" zbog visokog nivoa vlakana i niskog nivoa šećera koje sadrži.
"Takođe dobijate malo kalijuma jer više njega postaje bioraspoloživo zbog smanjenja vlakana i otpornog skroba", rekao je u snimku TikToku. "Savršeno za one koji žele zdravija creva i malo slatkoće."
Više zelene nego žute banane
"Više volim slabije zrelu bananu s puno zelene nijanse",kaže Šif. "To preporučujem pacijentima s dijabetesom.
Šif je primetila da se zrelije banane lakše vare od nezrelih jer ih pretvaranje skroba u jednostavne šećere čini lakše dostupnima za apsorbciju i iskorišćavanje.
Više žute nego zelene banane
Ovakve banane bogate su kalijumom, vitaminom B6 i vitaminom A. Zelene banane obično imaju više folata, koji igra ključnu ulogu u sintezi i popravku DNK.
"Žute banane sadrže veće razine antioksidansa, vitamina C i šećera", rekla je kiropraktičarka Suzi Šulman. Proces zrenja dovodi do povećanja antioksidansa, uključujući katehine, koji su povezani sa zdravljem srca i smanjenom upalom.

Shutterstock
Žuta sa zelenim vrhovima
FruitGuys, firma sa sedištem u Kaliforniji koja dostavlja voće u kancelarije i domove, naziva 5. fazu "savršenom fazom".
"U ovoj fazi, banana je dovoljno čvrsta za transport, a ipak će sazreti za nekoliko dana do pune žute boje", tvrde iz FruitGuysa.
Potpuno žute
"Potpuno zrele banane pune su antioksidansa i vlakan te jačaju vaš imunološki sistem i varenje", nedavno je objavila firma Organifi. "Prirodno su slatke, lako se vare i savršene su za smutije ili peciva."
Žuta sa smeđim mrljama
Nemojte se mrštiti zbog smeđe boje na vašoj banani. Smeđe mrlje - poznate kao "šećerne pegice" - predstavljaju visok nivo katehina.
"Prezrele (smeđe) banane su najslađe i najlakše probavljiv i iako se nivo hranljivih materija može malo smanjiti i dalje su dobar izvor energije i kalijuma", rekla je Šulman.
Bonus video: