Savremeni užurbani stil života često nas primorava da biramo brza rešenja kako bismo utolili glad, zbog čega pekarski proizvodi postaju čest, ali nezdrav izbor. Nutricionistkinja Lisa Ričards upozorava da su upravo peciva loša za zdravlje creva jer sadrže velike količine rafinisanog šećera i brašna.
Ona objašnjava: „Peciva su štetna za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Ti sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu.“ Takođe, prekomerna konzumacija šećera može doprineti nakupljanju masnoće u organizmu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Shutterstock
Posebno rizične među pekarskim proizvodima su krofne. Iako mnogima omiljeno pecivo, one se prže u nezdravom ulju, čime se dodatno povećavaju rizik po zdravlje. Kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i trans masti u krofnama stvara uslove za razvoj brojnih zdravstvenih problema.
Ričards naglašava: „Krofne sadrže visoke količine rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i procesiranih sastojaka. Obično se prave od rafinisanog pšeničnog brašna i prepune su dodatih šećera, što uzrokuje nagli porast nivoa glukoze u krvi pri konzumaciji.“ Taj nagli porast šećera pokreće povećanje insulina, a dugoročno ovakav obrazac može doprineti razvoju insulinske rezistencije, jer telo sve teže reguliše nivo glukoze.
Video: