Najveća trauma koja je vezana za praznike jeste što nabacimo kilograme tokom praznika, da ih skidamo tokom cele godine.
Januar je svima omiljeni mesec u godini jer sa njim kreće početak godine, ali i početak slavlja. Najčešće u zimskim mesecima i ne primećujemo da se telesna masa menja jer nosimo komotniju odeću, ali kad dođe proleće i promenimo konfekcijski broj, kreće borba sa kilogramima.
Zapravo, moguće je uživati u porodičnoj trpezi i ne ugojiti se — ali samo uz praćenje važnih saveta.
Jedno istraživanje pokazalo je da se, u proseku, od novembra do januara, odrasli ugoje pola kilograma. Ovo ne izgleda kao mnogo, i nije, ali većina taj mali višak ni ne izgubi.
Ako ste među onima koji bi da preskoče gojenje ove godine, evo kojih saveta bi trebalo da se pridržavate:
DRŽITE SE VREMENSKE ODREDNICE
Najbolje bi bilo kad biste jeli otprilike u isto vreme svaki dan!
ŠETAJTE BAREM SAT VREMENA DNEVNO
Neka vam dnevni cilj bude barem deset hiljada koraka dnevno, a to možete proveravati putem aplikacija na pametnim telefonima.
ZDRAVA UŽINA
Užinajte sveže voće ili jogurt s malo kalorija umesto čokolade ili čipsa.
UDEO MASTI SVEDITE NA MINIMUM
Proverite udeo masti i šećera u kupovnom proizvodu koji konzumirate, pa birajte onaj s manjim procentom istih.
POVEDITE RAČUNA O PORCIJAMA
Ne prepunjavajte tanjir i razmislite dvaput pre nego što se odlučite da naspete još.
UVEDITE NAVIKU DA STOJITE
Stojte barem 10 minuta tokom svakog sata.
PIĆE JE VEOMA VAŽNO
Mislite o tome šta pijete. Birajte vodu ili piće bez kalorija, a alkohol ograničite.
FOKUSIRAJTE SE KAKO JEDETE
Usporite, ne jedite ispred televizora ili dok žurite nekud.
PRAVILO BOJA PET
Pojedite barem 5 porcija voća i povrća svakog dana.
- Isplanirajte sve praznične proslave pomoću kalendara. Ako ne jedete kod kuće tog dana, onda jedite manje pre nego što odete na proslavu/u goste, kako biste balansirali kalorije. Ako je događaj uveče, jedite zdrav doručak i obilan ručak, uz laganu užinu pre događaja, kako biste izbegli prejedanje.
- Ako ste vi domaćin ili domaćica događaja, dok kuvate, žvaćite žvaku bez šećera ili pojedite laganu užinu pre kuvanja. Servirajte sirovo povrće i soseve bazirane na jogurtu, a na kraju služite sveže voće. Posle obroka, gostima pošaljite ostatke hrane.
- Započnite novu tradiciju koja se ne koncentriše isključivo na hranu. Idite na koncert ili neki praznični šou, šetajte, idite na jogu ili fitnes...