Ne bacajte koru ove VOĆKE: Njena primena je VIŠESTRUKA, koristi se i za OSVEŽENJE doma, hemijska sredstva mogu u kantu

Vesti 14.03.2022 22:05 0

Kora limuna može da se iskoristi na mnogo načina, ali ono što je najvažnije, ona je mnogo bogatija vitaminom C od isceđenog limunovog soka

Ne bacajte koru ove VOĆKE: Njena primena je VIŠESTRUKA, koristi se i za OSVEŽENJE doma, hemijska sredstva mogu u kantu

Shutterstock

 

Dovoljno je napraviti poređenje između 100 grama soka i 100 grama limunove kore – kora ima 3 puta više vitamina C, 1,5 puta više kalijuma i čak 22 puta više kalcijuma.

Limunova kora ima efektna dejstva samo u slučaju da se organski uzgajala i da nije prskana pesticidima. U slučaju da jeste, onda je tu više štete nego koristi.

Skidanje kamenca

Naspite vodu u posudu sa koje želite da skinete nagomilani kamenac i dodajte koru. Kuvajte 15 do 20 minuta na laganoj vatri. Posle otkuvavanja vaša posuda će biti čista, a cela kuća će mirisati na limun.

Osveživač kuće

Kada smo već kod mirisa, kore limuna kuvajte na laganoj vatri 15 do 30 minuta, a po želji u vodu možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ili začine kao što su anis ili cimet. Kuća će vam fantastično mirisati, a vi otkuvavanje možete da ponovite i nekoliko puta tokom dana.

Čišćenje daske za seckanje

Pomešajte kašičicu sode bikarbone s malo vode ili limunovog soka, i dobijenu smesu nanesite na dasku i dobro istrljajte limunovom korom. Na sličan način možete da očistite i razne drvene površine.

Sprej za dezinfekciju

U posudu sa poklopcem uspite 2 čaše destilovane vode i dodajte limunovu koru i desetak kapi eteričnog ulja sa antibakterisjkim delovanjem (lavanda ili čajevac). Poklopite posudu i ostavite da odstoji nekoliko sati (može i preko noći) a zatim smjesu procijedite i naspite u prskalicu. Sprej možte koristiti za sve radne površine, a sprej je 100 odsto prirodan i bezbedan i za decu.

Komentari (0)
Loading