Kada proveravate svežinu hleba malo ga pritisnite odozgo. Ukoliko se testo brzo vrati u prvobitno stanje – to znači da je hleb svež. Međutim, ako ostane spljošten, bolje da ga ne kupite, jer je bajat.
Sačuvajte svežinu hleba
Kada pravite hleb ili kiflice kod kuće, verovatno ste primetili da obično brže postanu bajati nego oni kupljeni u prodavnici i pekari, kao i da se više mrve pri sečenju i lomljenju. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari u recept, pa su testa dugo sveža i meka, poput pamuka? Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!

Shutterstock
“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hlebova, kiflica i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hleb dugo ostaju sveže i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.