Smanjite troškove za 2 sekunde: Trik sa radijatorom štedi novac i perfektno greje vaš dom, caka je u jednom pokretu

Vesti 26.10.2024 17:57 0

Stručnjaci nude pametan trik kako da ugrejete dom bez pomeranja termostata...

hladnoća

Shutterstock

S obzirom na to da zima brzo dolazi, računi za energiju će porasti u domaćinstvima širom Srbije, ali jedan pametan trik sa radijatorom obećava brže i efikasnije grejanje vašeg doma. I pored rastućih troškova energije, održavanje toplote isprazniti vaše novćanike—ako znate prave trikove.

Za sve koji imaju radijator pored prozora, jednostavna tehnika od dve sekunde može napraviti veliku razliku, kako su pokazali stručnjaci iz kompanije ,,California Shutters".

Prema njihovim informacijama, uobičajena kućna navika može vam koštati toplote i novca. Prekrivanje radijatora zavesama ne samo da izgleda prijatno, već je i značajna greška koja troši toplotu.

Stručnjak je rekao da je najbolje zavući zavesu iza radijatora ili je osloniti na prozorsku dasku kako biste maksimalno iskoristili grejanje.

radijator

Shutterstock

 

,,Kada namestimo zavesu da pada preko radijatora, toplota se apsorbuje od najbliže hladne površine—obično prozora—efektivno zagreva staklo umesto naših prostorija. A niko ne želi da troši energiju grejući prozore," rekao je za The Sun.

Stručnjaci nude pametan trik kako da ugrejete dom bez pomeranja termostata – i to bi vam moglo uštedeti značajnu svotu na računima za energiju.

Preporučili su: ,,Jednostavno zavučite zavesu iza radijatora ili je ostavite na prozorskoj daski, tako da toplota iz radijatora može pravilno da cirkuliše kroz prostoriju. U isto vreme, zavese deluju kao barijera koja sprečava gubitak toplote kroz prozore."

To nije jedini savet koji podgreva razgovor; majstor za izolaciju, Majkl Vrej iz National Insulation Supplies, ima još jedan pametan način da maksimalno iskoristite radijatore uz najniže troškove.

žena

Shutterstock

 

Otkrio je kako jednostavna kuhinjska namirnica može značajno smanjiti troškove grejanja, 

,,Stavljanjem velikih komada aluminijumske folije, na zadnju stranu vašeg radijatora, usmerava toplotu nazad u prostoriju. Ovaj trik je još jeftiniji ako već imate aluminijumsku foliju u svojoj kuhinji."

Vrej dodatno objašnjava nauku, potvrđujući da je aluminijumska folija zbog svojih reflektivnih svojstava odličan reflektor toplote.

Ako je pravilno postavljena, folija deluje kao termalna barijera, vraćajući toplinu nazad u vaš životni prostor i smanjujući količinu potrebnu za održavanje udobne temperature – što može smanjiti vaš račun za grejanje.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading