Kako najlakše ispeći kestenje kod kuće? Ovako će biti mesnatije, a sve je gotovo za par minuta

Tatjana Badarević Vesti 05.10.2024 14:52 0

Kod pripreme u rerni kestenje prerežite, a potom ga polijte vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh sa rupicama

kestenje

Shutterstock

Za početak, najvažnije je odabrati vrhunske plodove. Prilikom kupovine, obratite pažnju na izgled ljuske. Kestenje bi trebalo biti glatko i tvrdo, sjajne smeđe boje. Izaberite one koji su teški i nemaju praznog prostora između ljuske i mesa. Dakle, najbolji su oni krupniji i mesnatiji.

Izbegavajte naborano kestenje i one s rupicama – to je znak da imaju crve. Takođe izbegavajte kestenje koje je pakovano u zatvorenim plastičnim vrećicama. Kupujte samo one koji se prodaju u mrežastim ili papirnatim vrećicama.

Na ploči šporeta

Ako se odlučite da pečete kestenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj s rupicama, ali ako nemate, poslužiće i klasičan. Najpre im zarežite koru u obliku krsta, a nakon stavljanja na tiganj ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.  

U rerni

Kod pripreme u rerni kestenje prerežite, potom ih polijte vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh sa rupicama.

Većem kestenju biće potrebno oko 20 do 25 minuta pečenja, a manjim samo 10 do 15 minuta. Ako primetite da je kestenje još uvek nedovoljno pečeno nakon vađenja iz rerna, slobodno ga vratite u rernu na još nekoliko minuta, samo pripazite da ga ne prepečete.

Ako kestenje u potpunosti pocrni, verovatno ste ga prepekli. Najbolje bi bilo da svakih nekoliko minuta zavirite u rernu i proverite stanje. 

Ako želite da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ih vruće na vlažnu krpu i ostavite da stoje nekoliko minuta. 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading