Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je o prednostima koje kesten ima u mršavljenju, zašto je dobar za zdravlje, kao i kako bi trebalo da ga konzumiraju žene.
- B vitamini za nervni sistem, otpornost krvnih sudova, ima malo i vitamina K, za cirkulaciju, i naravno niske je kalorijske vrednosti. Jedan gram kestena, jedan kalorija. Dakle 100 grama, 100 kalorija, pa to nije ništa -rekao je on.
- Žene da piju čaj od divljeg kestena, a ne pitomog, nestaće prošireni krvni sudovi ako su sitni! To je lincura, nije čaj, već rakija u kojoj je potopljen iseckan kesten. Izvlači iz njega aktivna jedinjenja. Pije se vrlo malo, divlji kesten je otrovan! Dve, tri najmanje moguće čašice dnevno pijte u zimsko doba - rekao je on.
Da li je kesten stvarno otrovan, da li rizikujemo zdravlje ako ga pojedemo ili popijemo lincuru?
- Rizik je ako ste gojazni, ako često vidite čaši dno, ako pijete mnogo lekova, onda je jetra jako opterećena, lako će popustiti. Ako ste zdravi, i ne uzimate lekove koji utiču na jetru, smete da ga pijete - rekao je on.
KOŠTA SAMO 35 DINARA Drevni RUSKI recept za čišćenje organizma - BIBERNA VODICA!
- Oni samo imaju mnogo masnoće i kalorija, imaju zdrave, "omega 3" masnoće. Ako ste u nekoj pauzi, imate razmak između obroka, grickajte tokom dana. Suvo grožđe, šljiva, badem i lešnik, to ja grickam tokom čitavog dana, sam pravim kod kuće tu mešavinu -rekao je on.
Kada želite da se zasladite, dr Perišić kao sjajno rešenje predlaže pečen kesten i kesten pire.
- Kestenje se peče u jesen, ako odete u Pariz, svuda ga na ulici peku! Za probavu je odličan, za nervni sistem takođe, kesten pire je prelep, apsolutno možete i sami da ga napravite kod kuće - rekao je dr Perišić u Jutarnjem programu na Prvoj televiziji.