Da li zaobilazite KESTENJE tokom šetnje? Skoro ni jedna DOMAĆICA ne zna da sa njim može temeljno OPRATI VEŠ, a evo i kako

Izvor: K.Ć. Vesti 09.10.2022 21:45 0

Jesenje šetnje omogućavaju vam da uživate ne samo u suncu i zlatnom lišću koje šušti pod nogama, već i u kestenima koji padaju sa drveća

Da li zaobilazite KESTENJE tokom šetnje? Skoro ni jedna DOMAĆICA ne zna da sa njim može temeljno OPRATI VEŠ, a evo i kako

Shutterstock

Ove neupadljive smeđe semenke, skrivene u šiljastim školjkama, nesumnjivo imaju svoju draž, ali i, ispostavilo se, zanimljivu upotrebu.

Kako koristiti kestene za pranje? 

Za pranje možete koristiti sirće, sodu bikarbonu, so ili limunov sok - to je odavno poznato. Ali ovo nisu jedini kućni i ekološki načini da dobijete čistu odeću. Odeću možete prati i u kestenima, bez mnogo truda. Na TikToku smo pronašli tutorijal, zahvaljujući kojem možete napraviti domaći deterdžent od kestena. Kako se to radi?

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

U šetnji sakupite nekoliko kestena bez bodljikavih ljuski. Operite ih pod mlazom vode, pa isecite na manje komade i izgnječite čekićem. Ubacite ljuske smeđeg kestena i polomljene semenke u bocu sa poklopcem na navoj. Dodajte 300 ml vrele vode, zatvorite flašu i snažno je protresite. Ostavite 3 sata. Gotov rastvor treba dobro da se peni. Sve što treba da uradite je da ga sipate kroz sito i koristite za pranje.

Some notes before you try this simple DIY 🌰 these are not the edible chestnuts, make sure you know how to tell them apart while foraging 🌰 the final liquid has no scent and has a very gentle action compared to modern day soaps. #diy #foraging #sustainableliving #ecofriendly #natural #soap ♬ Every Second - Mina Okabe

Kesteni su efikasan deterdžent jer sadrže saponine, jedinjenja koja deluju na različite površine. Oni su odgovorni za stvaranje pene i svojstva pranja. Zahvaljujući tome, mogu se bezbedno koristiti za pranje u eko stilu. Pored kestena, mogu se naći, između ostalih, i saponini u orasima za pranje ili u korenu sapunice.

BONUS VIDEO

img
04. 06. 2025 18:35

PRUGA ZA VELIKE BRZINE OD NOVOG SADA DO SUBOTICE: Uskoro će biti puštena u saobraćaj sa visokim kvalitetom (VIDEO)

img
19. 05. 2025 10:11

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

img
04. 06. 2025 19:10

Strašna greška Kijeva: Poznato kada će kraj rata u Ukrajini - jednim potezom su produžili pakao, Rusi više nemaju milosti

img
22. 05. 2025 09:40

Sigurna budućnost vašeg krova – Mladost Futura PRO crep

img
03. 06. 2025 09:13

Neodoljiva ponuda! Pun pansion po ceni Polupansiona – uz samo 299€ akontacije na ovom letovalištu!

img
02. 06. 2025 08:09

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo

img
04. 06. 2025 19:10

Ceo Pariz bruji o ovoj devojci: U polufinalu Rolan Garosa, ali mora da igra kvalifikacije za Vimbldon?

img
04. 06. 2025 07:40

Otkrijte magiju letnjeg odmora u banjama Srbije – zdravlje, uživanje i priroda vas čekaju!

img
01. 06. 2025 06:13

ADMIRALBET VAM POKLANJA BESPLATENE ČIPOVE SVAKOG DANA

img
04. 06. 2025 19:00

Retinol salata je najveći hit u svetu: Lagana večera koja preko noći briše bore, bolja i od botoksa

img
04. 06. 2025 18:51

Ovo su deca Baje Malog Knindže: Pevač ima tri sina i tri ćerke, a evo čime se oni bave

img
04. 06. 2025 18:16

ĐOKOVIĆ - ZVEREV! Novak se popravlja, ali i dalje ima brejk zaostatka

img
30. 05. 2025 09:21

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

img
04. 06. 2025 18:16

UŽIVO Počela borba za polufinale Rolan Garosa između Novaka Đokovića i Aleksandra Zareva! Siner čeka pobednika u polufinalu

img
04. 06. 2025 18:53

ŠTA ZNAMO O SMRTI TIJANE RADONJIĆ?! Svi detalji tragedije u Budvi, jedno pitanje ostaje!

img
04. 06. 2025 18:37

Pokret socijalista odgovorio Draškoviću: Vuk Drašković je dokaz da se nije dovoljno roditi kao Srbin da bi se Srbin i bio

Komentari (0)