Za početak, najvažnije je odabrati vrhunske plodove. Prilikom kupovine, obratite pažnju na izgled ljuske. Kestenje bi trebalo biti glatko i tvrdo, sjajne smeđe boje. Izaberite one koji su teški i nemaju praznog prostora između ljuske i mesa. Dakle, najbolji su oni krupniji i mesnatiji.
Izbegavajte naborano kestenje i one s rupicama – to je znak da imaju crve. Takođe izbegavajte kestenje koje je pakovano u zatvorenim plastičnim vrećicama. Kupujte samo one koji se prodaju u mrežastim ili papirnatim vrećicama.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Na ploči šporeta
Ako se odlučite da pečete kestenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tiganj s rupicama, ali ako nemate, poslužiće i klasičan. Najpre im zarežite koru u obliku krsta, a nakon stavljanja na tiganj ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.
U rerni
Kod pripreme u rerni kestenje prerežite, potom ih polijte vodom. Rerna neka bude zagrejana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh sa rupicama.
Većem kestenju biće potrebno oko 20 do 25 minuta pečenja, a manjim samo 10 do 15 minuta. Ako primetite da je kestenje još uvek nedovoljno pečeno nakon vađenja iz rerna, slobodno ga vratite u rernu na još nekoliko minuta, samo pripazite da ga ne prepečete.
Ako kestenje u potpunosti pocrni, verovatno ste ga prepekli. Najbolje bi bilo da svakih nekoliko minuta zavirite u rernu i proverite stanje.
Ako želite da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ih vruće na vlažnu krpu i ostavite da stoje nekoliko minuta.
Bonus video: