Izbegavajte ova pića pre jela: Pokvariće vam ukus hrane, a ova žestina posebno

Tatjana Badarević Vesti 04.10.2024 20:47 0

Visok procenata alkohola u piću može izazvati pogoršanje čula ukusa u nepcima

piće

Shutterstock

 

Bilo da se radi o čaši vina, otmenom koktelu ili hladnom pivu, popiti piće pre jela uobičajena je praksa kada izađete npr. na večeru s prijateljima ili porodični ručak. No alkohol i žestoka pića mogu negativno uticati na nepce, do te mere da bi jedno ili dva pića pre večere mogli uništiti ukus hrane, upozoravaju stručnjaci, prenosi Mirror.

Kada su u pitanju žestoka pića to se odnosi na destilovana alkoholna pića poput votke, viskija, ruma ili burbona. Ona sadrže visok procenat alkohola, često između 40 i 50 posto. U suprotnosti su s fermentisanim alkoholnim pićima, poput vina, piva, jabukovače i sakea, koji često imaju niži procenat alkohola, manji od 15 posto. Viši procenat alkohola u piću može izazvati gubitak čula ukusa u nepcima.

''Budući da blokira proteine ​​potrebne za stvaranje pljuvačke u ustima, žestoka pića mogu dehidrirati vaše nepce'', kaže Kodi Bridžis, menadžer restorana u odmaralištu Masaneten u Virdžiniji.

Takva pića mogu imati i umrtvljujući učinak, upozorava Sem Favata, direktor pića za Olamaie u teksaškom Ostinu. ''Taj privremeni umrtvljujući učinak može smanjiti sposobnost raspoznavanja kompleksnijih ukusa kao i arome u vinu ako ga pijete uz večeru. Jaka pića mogu promeniti percepciju kiselosti i slatkoće u vinima, što dovodi do manje uravnoteženog iskustva ukusa''.

U svakom slučaju trebalo bi izbjegavati žestoka alkoholna pića ako želite da uživate ​​u obroku i držati se pića s niskim procentom alkohola za bolje iskustvo, savetuju stručnjaci.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading