Bilo da se radi o čaši vina, otmenom koktelu ili hladnom pivu, popiti piće pre jela uobičajena je praksa kada izađete npr. na večeru s prijateljima ili porodični ručak. No alkohol i žestoka pića mogu negativno uticati na nepce, do te mere da bi jedno ili dva pića pre večere mogli uništiti ukus hrane, upozoravaju stručnjaci, prenosi Mirror.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Kada su u pitanju žestoka pića to se odnosi na destilovana alkoholna pića poput votke, viskija, ruma ili burbona. Ona sadrže visok procenat alkohola, često između 40 i 50 posto. U suprotnosti su s fermentisanim alkoholnim pićima, poput vina, piva, jabukovače i sakea, koji često imaju niži procenat alkohola, manji od 15 posto. Viši procenat alkohola u piću može izazvati gubitak čula ukusa u nepcima.
''Budući da blokira proteine potrebne za stvaranje pljuvačke u ustima, žestoka pića mogu dehidrirati vaše nepce'', kaže Kodi Bridžis, menadžer restorana u odmaralištu Masaneten u Virdžiniji.
Takva pića mogu imati i umrtvljujući učinak, upozorava Sem Favata, direktor pića za Olamaie u teksaškom Ostinu. ''Taj privremeni umrtvljujući učinak može smanjiti sposobnost raspoznavanja kompleksnijih ukusa kao i arome u vinu ako ga pijete uz večeru. Jaka pića mogu promeniti percepciju kiselosti i slatkoće u vinima, što dovodi do manje uravnoteženog iskustva ukusa''.
U svakom slučaju trebalo bi izbjegavati žestoka alkoholna pića ako želite da uživate u obroku i držati se pića s niskim procentom alkohola za bolje iskustvo, savetuju stručnjaci.
Bonus video: