Ljudi ga piju zbog ZDRAVLJA, pa sednu za volan: Malo ko zna da ovo MODERNO piće može da sadrži ALKOHOL

K.Ć. Vesti 21.11.2022 14:03 0

Kombuha je moderni napitak dobijen od crnog čaja i šećera

Napitak

Shutterstock

Kao i kiselo testo od kiselog kupusa ili cvekle, bogato je prijateljskim bakterijama, zahvaljujući kojima može da podrži imunitet i zdravlje creva. Ali kako se ispostavilo, morate biti oprezni sa kombuhom.

"Može da sadrži više alkohola nego pivo", upozorava dr Karolina Jakubčik sa Pomeranskog medicinskog univerziteta u Ščećinu, prenosi Fakt.

Kombuha je osvežavajući napitak i ima odličan ukus. Pravi se na bazi slatkog čaja u koji se dodaje posebna pečurka SCOBI, koja se sastoji uglavnom od kvasca. Kvasac, oduševljen prisustvom šećera u čaju, umnožava se i napitak fermentira, poput kefira od mleka. Kombuha je stoga slatko-kisela, blago šumeća i bogata bakterijama koje su dobre za zdravlje creva. Ranije je malo ko znao za ovo piće, ali sada ga možete kupiti u prodavnicama. 

Kada kupujete kombuhu u prodavnicama, vredi izabrati onu koja stoji u rashladnim vitrinama. Kako je naglašeno u intervjuu za PAP, dr Karolina Jakubčik sa Pomeranskog medicinskog univerziteta u Ščećinu, takvo piće je bolje jer je još "živo" i sadrži korisne bakterije.

Čašu kombuhe i onda u auto? Budite oprezni, ovo piće može imati alkohol

- Kombuha nesumnjivo ima svojstva koja promovišu zdravlje, ali i veoma nizak pH, puno fluora i može da sadrži više alkohola nego pivo - objašnjava Karolina Jakubczik.

Ona objašnjava da redovna konzumacija jedne čaše, odnosno oko 300 ml ovog napitka dnevno, može premašiti dozvoljene standarde fluora.

Kombuha je takođe kisela. Ima veoma nizak kiseli pH, skoro kao sirće. "Ovo je veoma važna informacija, posebno za osobe sa bolestima digestivnog sistema, na primer, čirevima. Kod njih je kombuha zabranjena, ili je treba jako razblažiti", kaže dr Jakubčik.

Poslednji problem može biti i to što domaća kombuha može da sadrži alkohol. „A to su njegove veoma solidne doze, dostižu i nekoliko procenata!“ upozorava istraživač. Nastaje tokom fermentacije, a mi nemamo kontrolu nad tim. Piće se pravi fermentacijom, a šećer se dodaje pri fermentaciji. Početak čitavog procesa, vremenom se pretvara u alkohol. A pogotovo ako se ova fermentacija vrši kod kuće, možemo imati puno alkohola. Dakle, nakon domaće kombuhe, definitivno ne bi trebalo da vozite auto“, objašnjava dr Karolina Jakubczik.

Kako naglašava ona, fabrički proizvedena kombuha ima strogo nadgledan tehnološki proces i fermentacija se prekida u pravom trenutku, zahvaljujući čemu se sadržaj alkohola može svesti čak na nulu.

Komentari (0)
Loading