Luk će ostati svež i do mesec dana: Iskusni kuvar otkriva na kakvom mestu ga je najbolje čuvati

Tatjana Badarević Vesti 12.09.2024 12:40 0

Da bi lok što duže ostao svež, treba ga držati što dalje od vode, toplote i svetlosti u kuhinji.

luk

Shutterstock

 

Luk obično ima dug rok trajanja, ali može zaista dugo ostati svež ako se čuva na odgovarajućem mestu u kuhinji, piše Express.

Čak Silari, kuvar i osnivač firme "Mortadella Head", rekao je da svoj luk drži u špajzu, ali da ga možete držati i na bilo kojem tamnom, hladnom i prozračnom mestu.

"Držim svoj nenarezani, celi luk u špajzu. Sviđa mi se ta ideja jer omogućava dobru cirkulaciju vazduha i tako se postiže maksimalan rok trajanja", rekao je.

"Odgovarajuća ventilacija je vrlo važna jer želite da luk ostane suv. Nedostatak kretanja vazduha mogao bi uzrokovati vlagu, a to nije dobro za uskladišteni luk", upozorio je stručnjak.

luk

Shutterstock

 

 

Ključ kako bi luk ostao svež je držati ga podalje od vode jer će njegovo skladištenje u zatvorenom prostoru omogućiti skupljanje vlage što će uzrokovati da postane buđav. Toplota i svetlost takođe će uzrokovati intenzivnije nicanje luka što će uzrokovati da on pozeleni i razvije gorak ukus, zbog čega je važno da ga držite na tamnom mestu.

Cele glavice luka držite podalje od frižidera jer je prehladno i vlažno da bi ostale sveže. Ako nemate špajz, čuvajte ga na sobnoj temperaturi u ormaru ili fioci. Ako se čuva u hladnom, tamnom i dobro prozračenom okruženju, luk može ostati svež mesec ili dva duže.

Kako čuvati seckani luk

Nakon što se luk iseče, verovatno će trajati samo nekoliko dana jer će početi da gubi puno vlage velikom brzinom i može postati žarište bakterija ako se ne skladišti pravilno. Dok celom luku treba puno vazduha i drži se podalje od hladnoće kako bi ostao svež, suprotno važi za iseckani luk jer morate ograničiti količinu vazduha kojoj je izložen.

luk

Shutterstock

 

 

"Nakon što je luk oguljen, iseckan na kolutiće ili kockice, treba ga čuvati u frižideru, čvrsto ga zamotati u plastičnu foliju", otkrio je Čak.

Držanje luka iseckanog na kolutove u hermetički zatvorenom okruženju ograničava količinu bakterija koje se prenose vazduhom i koje mogu dospeti na površinu, pa on ostaje svežiji mnogo duže.

Takođe možete staviti iseckani luk u posudu s poklopcem ili vrećicu za sendvič, jer će oboje smanjiti izloženost vazduhu. Iseckani luk najbolje je držati u frižideru jer niže temperature ograničavaju rast bakterija, pa se on neće ubuđati. On tako obično može ostati svež sedam do deset dana duže.

Bonus video:

 

@najzena.rs Gde držite ulje u kuhinji? Ovo je najgore mesto! #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading