Volite da grickate nešto slatko uz KAFU? Stručnjaci tvrde da je ova SLATKA navika KOBNA po zdravlje

Vesti 12.08.2021 17:21 0

Stručnjaci otkrivaju zašto nije dobro da u isto vreme pijemo kafu i jedemo slatkiše

Volite da grickate nešto slatko uz KAFU? Stručnjaci tvrde da je ova SLATKA navika KOBNA po zdravlje

Shutterstock

Jedno istraživanje je dokazalo da ljudi od svih napitaka najviše vole kafu, posebno u ranim jutarnjim časovima. Statistika tvrdi da 82 odsto ljudi, koji konzumiraju ovaj napitak na dnevnom nivou, popije barem dve šoljice kafe u toku dana.

Međutim, vremenom se pojavio običaj da se uz kafu posluži i nešto slatko, zato verovatno imate ovu nesvesnu naviku da uz kafu pojedete neki keksa ili da se zasladite sa ratlukom, koji se do nedavno obavezno služio uz šoljicu crne ili domaće kafe.

Dijetetičar Pavel Isanbajev objašnjava da je to štetna navika za naš organizam, koje što pre treba da se rešite. On ističe da su kafa i slatkiši jedna od najgorih kombinacija za organizam.

Zašto nije dobro jesti slatkiše uz kafu?

Doktor tvrdi da kada prestane efekat kofeina, dolazi do naglog pada energije i snage, a šećer takođe doprinosi tome.

- Ako govorimo o kombinaciji kafe sa slatkišima, u tom slučaju nivo glukoze prekomerno raste, a zatim naglo opada. Može da se javi hipoglikemija, stanje povišenog šećera u krvi, a ona se manifestuje kroz simptome kao što su slabost, vrtoglavica, znojenje, pospanost. Kod nekoga će ovi simptomi biti jači, kod nekoga slabiji, sve zavisi od organizma - objašnjava on.

Doktor takođe dodaje da kafa u sebi sadrži antinutrijente koji ometaju apsorpciju elemenata u tragovima i vitamina iz hrane, pa je kafu bolje piti između obroka, nikako u toku obroka i nikako uz slatkiše.

Komentari (0)
Loading