Nutricionista Predrag Nenadić za RTS otkrio je kako izgleda zdrava zimnica i koliko pomaže organizmu.
— Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, da ne kažem otrovna. Zbog toga treba voditi računa šta se jede. Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrednosti, dobija probiotičke osobine.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Fermentisana zimnica pruža mnoge zdravstvene koristi, kako objašnjava Nenadić. Fermentacija je ključna za očuvanje hranljivih svojstava povrća i voća. Ona omogućava organizmu da dobije korisne bakterije koje su važne za ravnotežu crevne flore. Osim toga, fermentacija pomaže da se sačuvaju vitamini i enzimi u hrani.
— Najbitniji su enzimi. Oni su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da nestaju i pri malom porastu temperature. Zimnica, kad se pravilno spremi, ona ništa ne gubi od svojih nutritivnih vrednosti. Ona ih sve zadržava. Pored toga, dobija nešto novo. Dobija te probiotičke osobine koje su veoma bitne. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane — kaže Nenadić.
Nekada se zimnica konzervirala tako što se dodavalo prirodno jabukovo sirće. Takođe se stavljao ren, beli luk, peršun, ruzmarin, bosiljak… Sve to je prirodno bilje koje ima izražene prirodne antimikrobne osobine.
Zimnica koja nije zdrava
Danas smo sve to zamenili hemijskim sredstvima. Tako se danas preterano koristi vinobran, kao i konzervansi u preteranoj količini što sve donosi štetu našem organizmu.
Mnogi danas spremaju zimnicu pasterizacijom. To, smatra Nenadić, nije dobro jer ta hrana nama ne može da bude od koristi. Pasterizacijom se, naime, uništavaju svi vitamini i enzimi. Minerali se ne uništavaju, ali oni bez vitamina i enzima ne znače ništa.
Kada iz dana u dan putem hrane mi trujemo svoj organizam, nismo ni svesni da će jednog dana to da proizađe u bolest.
— Po jednom kilogramu povrća ne sme da se stavi više od jednog grama konzervansa ili 0,5 grama vinobrana. To je i zakon. Ako se stavi više, onda takva zminica stvara zdravstvene probleme kao što su glavobolja, umor, nesanica — upozorava Nenadić.
Bonus video:

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

Elektro – robot iz 30-ih koji je nagovestio svet kakav danas poznajemo

Preti potpuni kolaps: Suočavaju se sa katastrofalnim nivoom gladi; Svakodnevno umire sve više ljudi

VELIKI USPEH 117 zemalja potvrdilo učešće na Ekspo 2027 – Srbija prestiže Astanu
JANIK SINER OBMANUO TENISKI SVET: Posle skandala i doping afere povukao potez zbog kojeg se ne kaje

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

KROZ SRBIJU NA DVA TOČKA: Sedite na bicikl, i doživite nezaboravnu avanturu koja se pamti!

Mesi suspendovan

MALI NA GRADILIŠTU U SURČINU – Sve ide po planu za Ekspo, ključevi do 1. decembra 2026. (FOTO)

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

RADOVI NA EKSPU TEKU PO PLANU Jerinić: Na pripremnom sastanku u Beogradu predstavićemo izložbu

BOMBA JE DETONIRALA: Povratak na Mali Kalemegdan - ponovo oblači crveno-beli dres!

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

TEŠKO POVREĐEN MLADIĆ (20)! Detalji strašnog udesa kod NEBOJŠINE KULE u Beogradu: Sumnja se na PRELOM KIČME!
