Nutricionista Predrag Nenadić za RTS otkrio je kako izgleda zdrava zimnica i koliko pomaže organizmu.
— Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, da ne kažem otrovna. Zbog toga treba voditi računa šta se jede. Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrednosti, dobija probiotičke osobine.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Fermentisana zimnica pruža mnoge zdravstvene koristi, kako objašnjava Nenadić. Fermentacija je ključna za očuvanje hranljivih svojstava povrća i voća. Ona omogućava organizmu da dobije korisne bakterije koje su važne za ravnotežu crevne flore. Osim toga, fermentacija pomaže da se sačuvaju vitamini i enzimi u hrani.
— Najbitniji su enzimi. Oni su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da nestaju i pri malom porastu temperature. Zimnica, kad se pravilno spremi, ona ništa ne gubi od svojih nutritivnih vrednosti. Ona ih sve zadržava. Pored toga, dobija nešto novo. Dobija te probiotičke osobine koje su veoma bitne. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane — kaže Nenadić.
Nekada se zimnica konzervirala tako što se dodavalo prirodno jabukovo sirće. Takođe se stavljao ren, beli luk, peršun, ruzmarin, bosiljak… Sve to je prirodno bilje koje ima izražene prirodne antimikrobne osobine.
Zimnica koja nije zdrava
Danas smo sve to zamenili hemijskim sredstvima. Tako se danas preterano koristi vinobran, kao i konzervansi u preteranoj količini što sve donosi štetu našem organizmu.
Mnogi danas spremaju zimnicu pasterizacijom. To, smatra Nenadić, nije dobro jer ta hrana nama ne može da bude od koristi. Pasterizacijom se, naime, uništavaju svi vitamini i enzimi. Minerali se ne uništavaju, ali oni bez vitamina i enzima ne znače ništa.
Kada iz dana u dan putem hrane mi trujemo svoj organizam, nismo ni svesni da će jednog dana to da proizađe u bolest.
— Po jednom kilogramu povrća ne sme da se stavi više od jednog grama konzervansa ili 0,5 grama vinobrana. To je i zakon. Ako se stavi više, onda takva zminica stvara zdravstvene probleme kao što su glavobolja, umor, nesanica — upozorava Nenadić.
Bonus video:

Igra se nastavlja! Glasanje za imena maskota Ekspa 2027 traje i tokom jeseni (FOTO)
Demantovana! Miljana napala Asmina, on otkrio da mu je Grofica PODGREJALA sumnje da Nora nije njegova, Boginja udarila po Siti i Aneli (VIDEO)

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

ISTRAŽIVANJA POKAZALA Evo ko najviše koristi ChatGPT i koju svrhu

KARDI BI TRUDNA: Poznata reperka očekuje četvrto dete

UPISAO SE U KNJIGU GOSTIJU Vučić stigao na Ekspo u Osaki

Трамп у Британији уз жестоке критике градоначелника Лондона и најављен протест

Diskretna elegancija u srcu Beograda FOTO

ČAROBNI BONUS DOBRODOŠLICE Registruj se, verifikuj nalog i zavrti čarobni točak sreće koji ti donosi do 10.000 RSD bonusa za sport ili slot – ti biraš!

Deca u narodnim nošnjama iznenadila Beograđane – evo zašto ih svi vole

Superkup Italije u decembru u Rijadu

POKRETI TELA KOJI OSTAVLJAJU UTISAK SIGURNE OSOBE: Nije važno samo šta govorite, nego i kako govorite
OVO SU DOKAZI DA ASMIN NE LAŽE! Procurila Bajina prepiska sa Crnogorcem i glasovna poruka: Klupko se odmotalo, Luki rođeni otac radio o glavi! (AUDIO)

Nikad povoljnije do afričkog Mediterana! All Inclusive već od 403€

VAŽNA POSETA JAPANU Vučić najavio razgovore i obilazak paviljona Srbije u Osaki
