Želudac vam ne vari hranu i stomak vam je naduven? Ovo treba da uradite za stolom

Slobodanka Ćorić Vesti 03.09.2024 08:02 0

Ovaj proces pomaže u smanjenju opterećenja želuca tokom varenja

stomak

Shutterstock

Pravilno varenje hrane započinje u ustima, zbog čega je važno temeljno žvakati obrok kako bi se izbeglo preopterećenje želuca. Nutricionista Jo Travers pruža nekoliko korisnih saveta o značaju pravilnog žvakanja hrane.

Travers objašnjava da je ključno da se hrana žvaće dok ne postane dovoljno sitna da se lako proguta. Ovaj proces pomaže u smanjenju opterećenja želuca tokom varenja. "Slina sadrži amilazu, enzim koji pomaže u hemijskom razlaganju hrane, dok se mehaničko varenje, ili fizičko razlaganje hrane, odvija kroz žvakanje," kaže Travers.

Ako hrana ne ostane dovoljno dugo u ustima, nije adekvatno izložena enzimima koji su potrebni za razgradnju ugljenih hidrata. "Ovi enzimi probavljaju samo mali deo ugljenih hidrata, a ako hrana stigne do želuca bez pravilnog žvakanja, želudac mora da se trudi mnogo više. Nesažvakani komadi hrane mogu uzrokovati nadutost i neprijatnost kada stignu do tankog creva," objašnjava britanski nutricionista.

Travers savetuje da, umesto da brojite koliko puta žvaćete, ostavite pribor za jelo nakon svakog zalogaja. "Kada imate viljušku punu hrane ispred sebe, osećaj hitnosti može vas naterati da brže progutate. Ostavljanje pribora za jelo između zalogaja može vam pomoći da se fokusirate na pravilno žvakanje hrane," ističe Travers.

Brza hrana i nedovoljno žvakanje mogu dovesti do nelagodnosti, probavnih smetnji i refluksa, stanja u kojem se želudačni sokovi vraćaju u jednjak. Takođe, prebrza ishrana može povećati telesnu težinu, jer često jedemo više nego što je potrebno da bismo se zasitili.

Travers preporučuje da jedete u prirodnom položaju, sedeći, kako bi se izbegli faktori koji mogu ometati obrok. Takođe, koristi sva čula tokom žvakanja i unosa hrane u želudac kako biste osigurali optimalno varenje.

Komentari (0)
Loading