Saveti doktora iz Klinike Mejo: Evo koje namirnice treba izbegavati ako ste imali tumor, a koje 2 obavezno jesti

Slobodanka Ćorić Vesti 30.08.2024 12:43 0

Preporuka je da polovinu tanjira popunite raznovrsnim, šarenim povrćem i voćem, četvrtinu sa celim žitaricama...

klinika mejo

Shutterstock

Nedavna dijagnoza raka može biti zastrašujuća i zbunjujuća, a mnogi pacijenti se pitaju koje promene u ishrani mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Stručnjaci iz Mayo klinike nude ključne savete o tome kako prehrambene navike mogu uticati na ishod lečenja i kako možete optimizovati svoju ishranu.

Celokupni prehrambeni obrasci

Prema istraživanjima, nije reč o pojedinačnim namirnicama ili specifičnoj dijeti, već o celokupnom prehrambenom obrascu. Organizacije kao što su Američki institut za istraživanje raka i Američko društvo za borbu protiv raka preporučuju dijetu zasnovanu na celovitim namirnicama sa pretežno biljnim izvorima. Ključ je u konzumiranju namirnica što bliže prirodi i izbegavanju onih koje su proizvedene u fabrikama. Preporuka je da polovinu tanjira popunite raznovrsnim, šarenim povrćem i voćem, četvrtinu sa celim žitaricama, dok ostatak treba da potiče iz zdravih izvora proteina, pretežno biljnog porekla.

Ultraprerađene namirnice: Šta Izbegavati

Prema statistici, prosečan Amerikanac unosi najmanje 63% ultraprocesiranih namirnica, koje uključuju proizvode poput zaleđenih pica, obroka za mikrovalne pećnice, čipsa, peciva i napitaka sa dodatkom šećera. Ove namirnice često sadrže sastojke koje je teško izgovoriti i povezane su sa preuranjenom smrću i razvojem raka. Studije pokazuju da se rizik od nastanka raka povećava konzumacijom ultraprocesiranih namirnica, dok nakon dijagnoze raka, ove namirnice mogu dodatno povećati rizik od smrtnosti.

Prerađeno meso: Rizici i preporuke

Prerađeno meso, uključujući hot dogove, mesne prerađevine i kobasice, klasifikovano je kao kancerogen klase 1 od strane Svetske zdravstvene organizacije. Da biste se zaštitili od raka, najbolje je izbegavati ove namirnice. Preporučuje se da se za izvore proteina okrenete tofu, edamame, tempehu, ribi, peradi i mahunarkama.

Mahunarke: Zdrav izbor proteina

Mahunarke su jestive semenke biljaka iz porodice mahunarki, uključujući sočivo, grašak i pasulj (crni, pinto, crveni, leblebija itd.). Konzumiranje mahunarki i soje ne samo da zamenjuje životinjske proteine, već pruža i mnogo vlakana. U SAD-u, problem nije nedostatak proteina, već nedostatak vlakana. Sojine namirnice su sigurne za sve pacijente sa rakom i odlično su izvor biljnih proteina. Studije su pokazale da soja može poboljšati preživljavanje nakon raka dojke.

Vlakna: Ključna hranljiva materija

Vlakna su ključna hranljiva materija, ali samo 5% Amerikanaca unosi dovoljno vlakana. Meta-analize pokazuju da povećanje unosa vlakana za 10 grama može poboljšati preživljavanje nakon dijagnoze raka dojke za 13%. Vlakna pomažu u regulaciji holesterola, nivoa šećera u krvi, zdravlju creva, probavi i kontroli telesne mase. Orašasti plodovi i seme su bogati zdravim masnim kiselinama i vlaknima, ali su takođe bogati kalorijama, pa je važno obratiti pažnju na veličinu porcija.

 

Saveti stručnjaka su jasni: izbegavajte ultraprocesirane namirnice i fokusirajte se na celovite, biljne namirnice. Jedite raznovrsno povrće i voće, celovite žitarice, proteine iz biljnih izvora i pijte vodu umesto napitaka sa dodatkom šećera.

Razmišljanje o hrani kao o lekovima može igrati značajnu ulogu u vašem putovanju kroz borbu sa rakom. Ova perspektiva može biti i osnažujuća i inspirativna. — Dr. Dawn Mussallem, Integrativna medicina i zdravlje, Mayo klinika, Jacksonville, Florida

Komentari (0)
Loading