Da se konačno naspavate: Čuveni doktor otkriva metodu kojom ćete zaspati za samo 5 minuta

Slobodanka Ćorić Vesti 19.08.2024 16:15 0

Kada osetite da vam misli beže, izaberite nasumičnu reč, poput 'san'. Za svako slovo te reči, smislite drugu reč koja počinje tim slovom

spavanje

Shutterstock

Beskrajno dugo ležite u krevetu, očajnički pokušavajući da zaspite, ali san jednostavno ne dolazi? Ako se noćima borite s nesanicom, niste sami; hiljade ljudi širom sveta suočavaju se sa istim problemom za koji mnogi veruju da nema jednostavnog rešenja. Međutim, jedan doktor sada nudi jednostavno rešenje koje bi vam moglo pomoći da utonete u san za samo nekoliko minuta.

Dr. Karan Raj, kirurg pri NHS-u i poznati TikToker, koji je zahvaljujući svojim kratkim i korisnim savetima o zdravlju prikupio 5,3 miliona pratilaca na TikToku, predlaže tehniku poznatu kao 'kognitivno mešanje'. On ovu tehniku opisuje kao biološku verziju "držanja dugmeta za isključivanje na računaru."

Kako deluje kognitivno mešanje?

"Kada legnete u krevet, lako je upasti u ponavljajuće, ometajuće misaone obrasce," objašnjava Dr. Raj. "Ovo može izazvati stresni odgovor koji vas drži budnima. Što duže ostajete budni, to više imate neželjenih misli, što vodi ka manjem snu."

Prema Dr. Raju, kognitivno mešanje može gotovo odmah prekinuti taj začarani krug prekomernog razmišljanja. "To je kao da izaberete opciju 'shuffle' na svojoj mentalnoj plejlisti umesto da ručno menjate pesmu svaki put," dodaje.

Ako vas zanima kako to funkcioniše, vrlo je jednostavno započeti. Kada osetite da vam misli beže, izaberite nasumičnu reč, poput 'san'. Za svako slovo te reči, smislite drugu reč koja počinje tim slovom – na primer, 'sunce', 'sat', 'sova' – i pređite na sledeću reč kad vam ponestane ideja ili vam postane dosadno. Dr. Raj naglašava da je važno ne samo razmišljati o rečima, već ih i vizualizovati. "Ovaj trik pomaže smirivanju ubrzanih misli," dodaje. "Dakle, ako vaš 'softver za san' ne radi ispravno, vredi pokušati."

Podeljena mišljenja

Ova jednostavna tehnika privukla je veliki interes, a mnogi su podelili svoja iskustva u komentarima. "Godinama to govorim," napisao je jedan korisnik. "Samo pustite um da luta od misli do misli, baš kao u snu, i na kraju ćete zaspati." Drugi korisnik je podelio: "Igrao sam ovu igru sa suprugom, ona je zaspala za 10 minuta, što je novi rekord za nju." Treći korisnik je dodao: "Zaista deluje... Prisjećao sam se nasumičnih predmeta i životinja, i kada sam se probudio, to je bilo poslednje čega se sećam."

Ipak, nisu svi bili oduševljeni ovim savetom. Neki su tvrdili da im ova tehnika izaziva dodatnu tjeskobu. "Ne deluje, brate," napisao je jedan komentator. "Samo se dosađujem ili zaboravim da to radim i vraćam se svojim intenzivnim mislima." Drugi korisnik je dodao: "Na kraju se samo posvađam sam sa sobom oko toga da li su reči zaista nasumične."

Bez obzira na različita mišljenja, tehnika kognitivnog mešanja postala je popularan trik među onima koji traže jednostavan način da se opuste i konačno utonu u san. Ako i vi imate problema sa spavanjem, možda vredi pokušati ovu metodu i videti da li će vam pomoći da se konačno naspavate.

Komentari (0)
Loading