Kad su letnje vrućine u punom jeku, uživanje u roštilju i hladnom pivu deluje kao idealan izbor. Međutim, meso sa roštilja u kombinaciji sa velikim vrućinama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Prema Svetskom fondu za istraživanje raka, postoji povezanost između konzumacije mesa, ribe ili živine spremljene na roštilju i povećanog rizika od raka želuca.
Dijetetičarka Džulijet Kelou objašnjava da su uzročnici raka heterociklički amini (HCA), koji se formiraju kada se aminokiseline u hrani izlože ekstremno visokim temperaturama, kao što je slučaj sa roštiljanjem. Takođe, policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), prisutni u dimu i vatri, doprinose ovom riziku.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Prema Kelou, važno je da izbegavate konzumiranje zagorele hrane kako biste smanjili izloženost ovim hemikalijama. Plamen nastaje kada masnoća kaplje na ugalj, pa je preporučljivo koristiti meso sa manje masnoće, ne pretrpavati rešetku i premestiti hranu na hladniji deo roštilja ako se vatra poveća.
Kuvanje hrane delimično pre roštiljanja može skratiti vreme izlaganja plamenu i dimu. Korišćenje friteze takođe može biti dobra alternativa.
Prema korejskom istraživanju, pripremanje hrane u fritezama sa vrućim zrakom sprečava stvaranje HCA u pilećim krilcima i svinjetini u poređenju sa roštiljanjem.
Pored toga, mariniranje mesa sa začinima poput đumbira, belog luka, ruzmarina i kurkume može smanjiti prisustvo HCA. Portugalska istraživanja su pokazala da mariniranje odreska u tamnom pivu pre pečenja na roštilju smanjuje PAH za 53%, dok jabukovo sirće smanjuje PAH u svinjetini pečenoj na žaru za 66%.
Takođe, tokom letnjih meseci dolazi do udvostručenja slučajeva trovanja hranom, što čini oprez tokom roštiljanja neophodnim. Veća je verovatnoća da će se konzumirati nedovoljno pečeno meso, ostavljena hrana na suncu ili doći do unakrsne kontaminacije između sirove i pripremljene hrane.
Da biste smanjili rizik, obavezno koristite čistu rešetku i temeljno obradite meso. Izbegavajte unakrsnu kontaminaciju držanjem sirovih i pripremljenih namirnica odvojeno, koristeći različite posude, daske za sečenje, tanjire i činije. Takođe, nikad ne koristite ostatke marinade od sirovog mesa za prelivanje delimično spremljenog mesa, kako piše Express.co.uk.
Bonus video:

DA VAM JE NEKO OVO REKAO PRE PET GODINA... Polufinale Mastersa u Madridu je dokaz da se tenis potpuno promenio
TO NIKAD NEĆU ZABORAVITI... Snežana Đurišić je tada dobila batine, sve se desilo baš na Prvi maj: Probudila uspomene i otkrila detalje
Tragičan ishod nesreće u Novom Sadu: Umro muškarac koji je bio zarobljen ispod kombija

ISPROBAJ NAJBOLJI LIVE Igraj pametno i svakog dana pokupi bonus za klađenje uživo!

HAOS U ĆUBINOJ PORODICI! Njegov biološki otac uradio šokantnu stvar, prekinuli momentalni kontakt, on se odmah vratio kod majke!

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

Čaj od koprive je moćan afrodizijak: Evo šta radi sa testosteronom FOTO

"Putin je jedina prepreka miru u Ukrajini"

NEKOLIKO TRIKOVA DA UŠTEDITE Način kupovine može da sačuva i nekoliko hiljada dinara

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

Sjajna prilika! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 387€ – na samo dva sata leta od Vas!
Detalji jezive nesreće u Novom Sadu: Dečak (13) i mladić povređeni, muzičar poginuo

Dobra i loša vest za Barsu pred revanš sa Interom
