Kad su letnje vrućine u punom jeku, uživanje u roštilju i hladnom pivu deluje kao idealan izbor. Međutim, meso sa roštilja u kombinaciji sa velikim vrućinama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Prema Svetskom fondu za istraživanje raka, postoji povezanost između konzumacije mesa, ribe ili živine spremljene na roštilju i povećanog rizika od raka želuca.
Dijetetičarka Džulijet Kelou objašnjava da su uzročnici raka heterociklički amini (HCA), koji se formiraju kada se aminokiseline u hrani izlože ekstremno visokim temperaturama, kao što je slučaj sa roštiljanjem. Takođe, policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), prisutni u dimu i vatri, doprinose ovom riziku.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Prema Kelou, važno je da izbegavate konzumiranje zagorele hrane kako biste smanjili izloženost ovim hemikalijama. Plamen nastaje kada masnoća kaplje na ugalj, pa je preporučljivo koristiti meso sa manje masnoće, ne pretrpavati rešetku i premestiti hranu na hladniji deo roštilja ako se vatra poveća.
Kuvanje hrane delimično pre roštiljanja može skratiti vreme izlaganja plamenu i dimu. Korišćenje friteze takođe može biti dobra alternativa.
Prema korejskom istraživanju, pripremanje hrane u fritezama sa vrućim zrakom sprečava stvaranje HCA u pilećim krilcima i svinjetini u poređenju sa roštiljanjem.
Pored toga, mariniranje mesa sa začinima poput đumbira, belog luka, ruzmarina i kurkume može smanjiti prisustvo HCA. Portugalska istraživanja su pokazala da mariniranje odreska u tamnom pivu pre pečenja na roštilju smanjuje PAH za 53%, dok jabukovo sirće smanjuje PAH u svinjetini pečenoj na žaru za 66%.
Takođe, tokom letnjih meseci dolazi do udvostručenja slučajeva trovanja hranom, što čini oprez tokom roštiljanja neophodnim. Veća je verovatnoća da će se konzumirati nedovoljno pečeno meso, ostavljena hrana na suncu ili doći do unakrsne kontaminacije između sirove i pripremljene hrane.
Da biste smanjili rizik, obavezno koristite čistu rešetku i temeljno obradite meso. Izbegavajte unakrsnu kontaminaciju držanjem sirovih i pripremljenih namirnica odvojeno, koristeći različite posude, daske za sečenje, tanjire i činije. Takođe, nikad ne koristite ostatke marinade od sirovog mesa za prelivanje delimično spremljenog mesa, kako piše Express.co.uk.
Bonus video:

OTKRIJTE ČAROLIJU ZAPADNE SRBIJE Tara, Drina, Bajina Bašta i Ljubovija - letovanje koje se pamti do kraja života!

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

STANjE NA GRANIČNIM PRELAZIMA U SRBIJI: Evo gde se čeka najduže, a gde najkraće

Đurišić i Marković blistali u Letnjoj ligi

Bez ovoga nikako ne idite na plažu: Nećete izgoreti, koža će vam biti zahvalna, a još ćete uštedeti!

DANAS SU LETNjI SVETI VRAČI: Pećka patrijaršija čuva fresku ovih svetitelja, a ovo su običaji

VREDNOST BITKOINA PROBILA PLAFON Istorijski rast bitkoina, stručnjaci predviđaju eksploziju

Casa Maiac – Upoznajte Kosmaj inspirisan Toskanom

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 418€ – na samo dva sata leta od Vas!
Danas Dan žalosti u Ljuboviji povodom tragedije na Drinskoj regati

"Platiće punu cenu"; U toku žestoke borbe

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

VAPAJI ZELENSKOG URODILI PLODOM Tramp: "U ponedeljak ću dati važnu izjavu o Rusiji"
