Da li znate šta zapravo jedete u supi iz kesice? Sastojci su sve samo ne zdravi

Tatjana Badarević Vesti 08.08.2024 09:02 0

Obratite pažnju kada jedete supu iz kesice. Ne znate šta unosite u organizam.

supa

Shutterstock

 

Supa iz kesice se čini kao idealno rešenje kada ljudi nemaju vremena da naprave domaću, posebno kada su na putu. Međutim, mnogi ne znaju koliko je ona štetna za zdravlje.

Iako su dostupne u raznim ukusina i privlače potrošače jednostavnošću pripreme, supe iz kesice nisu najzdraviji izbor. I dok mogu delovati kao dobra zamena jer za par minuta dobijete četiri tanjira supe, ako ih često konzumirate, morate znati nekoliko stvari.

Zašto supa iz kesice nije zdrava?

Sastav supe iz kesice nije dobar za zdravlje, zbog toga što one sadrže dosta soli i rezanca od belog brašna. To znači da je povećan udeo ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju trans masti, odnosno nezasićene masne kiseline i pojačivači ukusa.

supa

Shutterstock

 

 

Jedan od glavnih problema sa supom iz kesice je visok sadržaj natrijuma. Natrijum je ključan za regulaciju krvnog pritiska i funkciju mišića, ali prekomerno konzumiranje može dovesti do hipertenzije, srčanih bolesti i problema s bubrezima. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO), odrasli ne bi trebali unositi više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno, a jedna porcija supe iz kesice može sadržati i do polovine te količine.

Supe iz kesice često sadrže konzervanse i aditive koji produžuju rok trajanja i poboljšavaju ukus. Iako su mnogi od tih aditiva sigurni za konzumiranje u malim količinama, dugotrajno konzumiranje može imati negativne posledice po zdravlje. Neki od tih aditiva, poput mononatrijevog glutamata (MSG), povezani su s glavoboljama i drugim zdravstvenim tegobama kod osetljivih osoba.

Iako su praktične, supe iz kesice često su nutritivno siromašne. Obično sadrže minimalne količine povrća i proteina, što ih čini neadekvatnim izvorom esencijalnih nutrijenata. Konzumiranje ovakvih supa može dovesti do manjka potrebnih vitamina i minerala u ishrani. Iako se ne primećuju na prvi pogled, supe iz kesice često sadrže dodane šećere i nezdrave masnoće. Ti sastojci poboljšavaju ukus, ali takođe povećavaju kalorijsku vrednost proizvoda, što može pridoneti gojenju i drugim zdravstvenim problemima.

Ako jedete supe iz kesice dva do tri puta nedeljno, to nije dobro. Izbegavajte često konzumiranje ovih supa.

Umesto supe iz kesice, preporučuje se priprema domaće supe sa svežim sastojcima. Domaće supe mogu biti jednako brze za pripremu ako se pripreme unapred i zamrznu u porcijama. Biranje zdravijih alternativa može znatno pridoneti boljem zdravlju i ishrani, piše Times of India.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading