Da li vam kolena pucketaju i škripe? Ortoped objasnio zašto se to dešava i kada se treba javiti lekaru

Vesti 07.08.2024 12:40 0

Ortopedski hirurg je objasnio koji su razlozi za pucketanje kolena koje se javlja kod nekih osoba.

kolena

Shutterstock

Da li vam se dešava da, kada ustajete sa stolice ili čučnete, čujete pucketanje kolena? Ako je to slučaj, verovatno se pitate šta se dešava i da li treba da brinete.

Zašto kolena škripe?

Pucketanje i škljocanje kolena je uobičajena pojava koja se javlja s godinama. Postoji nekoliko razloga zbog kojih kolena proizvode taj zvuk. „Zvuk pucketanja nastaje kada se dve zglobne površine razdvoje i zglobna tečnost se formira gotovo poput malog gasa, a to stvara zvuk“, rekao je Danijel Viznija, ortopedski hirurg s Medicinskog fakulteta Jejl.

kolena

Shutterstock

 

Kada se treba javiti lekaru

Ako se škljocanje i pucketanje podudaraju s bolom, otokom, nestabilnošću zgloba, imate osećaj da se nešto pomera unutar kolena, to bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg. Osobe koje imaju ove simptome treba da se jave lekaru, jer to može da ukaže na problem sa meniskusom, oštećenje hrskavice, artritis ili zadebljanje tkiva uzrokovano povredom.

Škripanje i pucketanje kolena takođe mogu da se jave kada se hrskavica istroši i dve površine kostiju se „taru“ jedna o drugu. „To ponekad ga možete osetiti i kada stavite ruke preko kolena, a može da ukaže na artritis“, objašnjava ortoped. Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, uzrokovan je trošenjem i habanjem zaštitnog sloja hrskavice na krajevima kostiju.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading