Zbog brzog načina života, svi su skoloni da preskoče doručak, a ni ne znaju da je on tako važan obrok u danu, te je zato preporučljivo da se nikako ne preskače.
Endokrinolog dr Luiza Napiorkovska u svojoj objavi na Instagramu jasno je napisala zašto konstantno preskakanje doručka može biti štetno za naš organizam.
— Nedostatak doručka dovodi do povećanja nivoa insulina i otpornosti na insulin, a to uzrokuje nakupljanje masnog tkiva oko stomaka i abdominalne gojaznosti. Takođe, visoke koncentracije insulina mogu negativno da utiču na koncentraciju i pažnju — piše u objavi lekarke.
U časopisu Diabetes Care je 2015. objavljeno istraživanje u kojem je navedeno da su osobe s dijabetesom tipa 2 mogu da imaju ozbiljne probleme ukoliko preskače sa zdravljem jer može dovesti do povećanja glukoze tokom dana.
Prof. Danijela Jakubović sa Univerziteta u Tel Avivu je za Life Line Screening naglasila zbog čega je još opasno preskakanje doručka.
— Mogli smo pretpostaviti da preskakanje doručka kod dijabetičara nije zdravo, ali nas je iznenadilo koliko se metabolizam glukoze pogoršao kod pacijenata samo zato što nisu jeli — rekla je Danijela koja je dodala da kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 preskakanje doručka dovodi do pogoršanja funkcije beta stanica i povećanja nivoa glukoze u krvi — piše Net.hr.
Bonus video: