Pirinač je jedna od najpopularnijih žitarica na svetu, ali svakako nije najbolja namirnica koju možete da unesete u organizam: smatra se izvorom „praznih“ ugljenih hidrata jer je u njemu najzastupljeniji skrob.
Uz to, obični beli pirinač ima visok glikemijski indeks (64), što znači da nivo šećera u krvi nakon njegovog konzumiranja raste brzo i naglo.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Kinoa – koju još nazivaju „majkom svih zrna“ – jedna je od najbogatijih bezglutenskih namirnica koje se mogu naći u prirodi.
Ona sadrži aminokiselinu lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije, kao i proteine, vitamine iz grupe B, vitamin E, razne antioksidanse, flavanoide, potom esencijalne minerale (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen) i toliko biljnih vlakana da jedna šolja kinoe ima čak 21% preporučenog dnevnog unosa!
Zašto zameniti pirinač kinoom?
Kako navodi medicinska platforma Medicinenet, postoji mnogo prednosti kinoe, a neke od njih su: