Otkriven razlog: Evo zašto žene često žive duže od muškaraca

Slobodanka Ćorić Vesti 24.07.2024 22:01 0

Neki će odmah ukazati na očigledne razloge, poput činjenice da tradicionalno više muškaraca nego žena radi opasnije poslove

dugovečnost

Shutterstock

Opšte je poznato da žene u proseku žive duže od muškaraca. Naime, u skoro svakom društvu širom sveta žene nadžive muškarce. Neki će odmah ukazati na očigledne razloge, poput činjenice da tradicionalno više muškaraca nego žena radi opasnije poslove, što može dugoročno uticati na njihovo zdravlje. Ali odgovor takođe leži u načinu na koji ljudsko telo funkcioniše.

Hormoni igraju veliku ulogu

Prema mišljenju stručnjaka, hormon estrogen igra značajnu ulogu u kvalitetu i dužini samog života.

– Estrogen održava krvne sudove zdravim izazivajući dilataciju (širenje krvnih sudova) i poboljšavajući funkciju endotelnih ćelija – naveo je američki lekar dr. Robert Segal.

Dr. Segal, kardiolog i osnivač Manhattan Cardiologi, dodao je da može poboljšati protok krvi i smanjiti rizik od ateroskleroze, koja je glavni uzrok srčanih bolesti.

Reproduktivni hormon takođe pomaže u poboljšanju profila holesterola smanjenjem nivoa LDL (lošeg) holesterola i povećanjem nivoa HDL (dobrog) holesterola.

Dr Segal je objasnio da estrogen takođe ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upale u krvnim sudovima, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani udari, moždani udari, srčana insuficijencija i bolesti srca.

Veći rizik u ponašanju

Muškarci su skloni rizičnijem ponašanju od žena, objasnio je jedan stručnjak.

Dr. Rohit Vuppuluri, međunarodni kardiolog iz Čikaga, rekao je da muškarci češće imaju društvene navike kao što su pušenje, pijenje alkohola, uzimanje droga i loš izbor hrane.

On je objasnio da ovakva ponašanja povećavaju rizik od hroničnih bolesti kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, dijabetes melitus, hronična opstruktivna bolest pluća, hronična bolest bubrega, ciroza jetre i gojaznost. Sve ove hronične bolesti povećavaju morbiditet i na kraju dovode do povećanja mortaliteta.

Pored toga, češće će muškarci imati opasnije poslove od žena i skloniji su neodgovornoj vožnji i preuzimanju većeg rizika u sportu, što može dovesti do povreda koje skraćuju život.

Žene biraju zdraviju hranu

Dobra ishrana nam pomaže da živimo duže, a istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će to činiti žene nego muškarci.

– Čvrsto verujem da ishrana i vežbanje igraju veliku ulogu u čovekovoj dugovečnosti. Bolji izbor hrane održava telo u ravnoteži, a pokret jača mišiće i kosti – rekla je Blanka Garsija, nutricionista u Healthcanal-u.

Dr. Sigal je takođe naglasio važnost ishrane i vežbanja. Rekao je da će svako ko redovno vežba verovatnije imati bolje zdravlje srca, kontrolu težine i opšte blagostanje, a sve to može da produži život.

– Promene navika u ishrani i vežbanju, između ostalog, mogu pomoći i muškarcima i ženama da žive duže i zdravije – rekao je on.

Muškarci potiskuju svoje emocije

Psiholog Abigejl Lev smatra da su potiskivanje emocija i kratak životni vek povezani.

– Muškarci su uslovljeni društvom da duboko potiskuju svoje emocije, dok žene teže da imaju dublje odnose i budu emocionalna podrška drugima – istakla je ona.

Prednost je i to što žene imaju veće društvene krugove.

– Žene obično imaju veće društvo, više se druže, što može pozitivno da utiče na mentalno zdravlje – rekla je dr. Naval Parikh, lekar primarne zdravstvene zaštite na Floridi. Ovaj sistem podrške znači da žene obično imaju bolje mehanizme za suočavanje sa stresom.

Potiskivanje emocija je povezano sa brojnim zdravstvenim problemima – može povećati nivo stresa, povećati nivo kortizola, uticati na vaš san, odnose i odnose. Ovo može povećati verovatnoću razvoja stanja mentalnog zdravlja kao što su traume, depresija i anksioznost. Takođe postoje veze sa povećanim krvnim pritiskom, kardiovaskularnim rizicima i slabijim imunološkim sistemom.

Žene češće idu kod lekara

Muškarci češće od žena odbacuju problem nego da traže medicinsku pomoć, objasnio je dr Vuppuluri.

– Muškarci će verovatnije odbaciti svaku epizodu bola u grudima ili kratkog daha kao samo manji simptom koji će vremenom nestati, umesto da traže medicinsku pomoć da saznaju da li je to nešto zbog čega bi trebalo da brinete. Muškarci se opiru traženju pomoći i nastavljaju da rešavaju svoje probleme dok ne dođu u kritično stanje – dodao je on.

Postoje i dokazi koji sugerišu da oni koji traže pomoć ne prate uvek savete koji im se daju.

Studija Američke akademije porodičnih lekara iz 2017. pokazala je da do polovine muškaraca koji traže medicinsku pomoć ne poštuje preporuke lekara. To uključuje neispunjavanje recepata, neuzimanje tih recepata kako je rečeno i  nepojavljivanje na naknadnim sastancima.

– Muškarci ređe pristaju da uzimaju lekove ako se aktivno ne osećaju dobro – rekao je dr Vupuluri. Ovo je loša vest za muškarce koji pate od hipertenzije, hiperlipidemije i dijabetes melitusa jer se simptomi ne osećaju često. Ako ne uzimate lekove za lečenje ovih problema, može doći do nepovratnog otkazivanja organa.

Za svakoga, bilo da je muškarac ili žena, postoje načini na koji mogu da produže svoj životni vek i pomognu da vode bolji, zdraviji život. Vežbanje, jedenje zdrave hrane, poseta lekaru i poboljšanje emocionalnog zdravlja su koraci koje svako može da preduzme da poboljša kvalitet svog života, piše msn, a prenosi 24sata.hr.

Komentari (0)
Loading