PET VRSTA LEKOVA ZBOG KOJIH BI VAM MOGLO PRESESTI LETOVANJE: U Grčkoj, Španiji, Italiji uobičajene tablete mogle bi vas dovesti u zatvor

Slobodanka Ćorić Vesti 24.07.2024 20:30 0

Dok su neki putnici upozoreni da budu pažljivi sa lekovima koje nose sa sobom, drugi možda nisu svesni opasnosti sa kojima se suočavaju

putna apoteka

Shutterstock

Turisti mogu nenamerno rizikovati da budu zatvoreni u stranoj zemlji jednostavno noseći svoje recepte i lekove bez recepta u prtljagu. 

Dok su neki putnici upozoreni da budu pažljivi sa lekovima koje nose sa sobom, drugi možda nisu svesni opasnosti sa kojima se suočavaju. Well Pharmacy je istakla pet lekova koji mogu prouzrokovati najviše problema i potencijalno dovesti do završetka putovanja posetom lokalnoj policiji:

  • Opiodi za jake bolove
  • Antihistaminici
  • Kodein
  • Tablete za spavanje
  • Fiksne kombinacije doza - amoksicilin i paracetamol
  • Više od 25 zemalja zabranjuje opioide, uključujući lekove bez recepta poput kodeina u evropskim zemljama kao što je Nemačka, kao i u Australiji. Zemlje na Bliskom i Dalekom istoku imaju strogu politiku droga, a Japan sprovodi zakone protiv stimulansa koji zabranjuju uvoz antihistaminika.

    Inhalatori poput onih koje prodaje Vicks, koji pomažu kod alergija i problema sa sinusima, nisu dozvoljeni u Japanu. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju nultu toleranciju prema različitim lekovima bez recepta koji su svakodnevno dostupni.

    Tablete za spavanje kao što su bromazepam su ilegalne u arapskim državama, pa bi turisti mogli biti uhapšeni ako budu uhvaćeni sa ovim proizvodima. Oni koji pate od zubobolje ili glavobolje dok putuju u Indiji moraće da pronađu rešenje bez svojih uobičajenih lekova.

    Najmnogoljudnija zemlja na svetu je prošle godine zabranila fiksne kombinacije doza (FDC), uključujući amoksicilin i paracetamol. Svako ko bude uhvaćen u prekršaju mogao bi biti osuđen na najmanje šest meseci zatvora i novčanu kaznu.

    Grčka omiljena destinacija Srba ima vrlo strogu politiku o tome koji lekovi mogu da se unesu u zemlju. Dozvoljeno je uneti najviše dve kutije svakog leka.

    Ako je potrebno više lekova, dozvola se mora dobiti po dolasku u zemlju od Grčke nacionalne organizacije za lekove. Iako bi vlast mogla odobriti dozvolu, neće dozvoliti unošenje kodeina, kod nas ga ima u kafetinu, u njihove granice ako je kupljen bez recepta, jer je reč o kontrolisanoj supstanci.

    Zemlja neće imati problema da dozvoli unošenje propisanih lekova u zemlju pod uslovom da su za ličnu upotrebu. Međutim, potrebna će biti gomila papira od vašeg lekara koji precizno navodi kolika količina leka je potrebna, kolika je dnevna doza i koliko leka unosite u zemlju.

    Komentari (0)
    Loading