Nakon što je video simulacija pokazala šta može da se desi ako svakodnevno konzumirate popularne čija semenke na pogrešan način. Ove semenke su izuzetno cenjene u svetu zdrave ishrane jer su pune omega-3 masnih kiselina koje pomažu mozgu, vlakana koja su ključna za dobru probavu i proteina za rast mišića. Ljudi ih često dodaju u jogurte, smutije i pudinge, a fitnes influenseri ih redovno preporučuju na društvenim mrežama.
Video simulacija poznatog kanala „5 Minute Fitness“ naglašava i dodatne benefite: čija semenke mogu poboljšati san jer sadrže triptofan, aminokiselinu koja je ključna za proizvodnju melatonina. Takođe su bogat izvor hranljivih materija koje pomažu zdravlju zuba i kostiju, a kalcijum u njima pomaže u prevenciji karijesa.
Opasnost od pogrešne pripreme
Glavna greška koju mnogi prave jeste konzumacija suvih čija semenki. One mogu da upiju i do 12 puta više tečnosti od svoje težine. Kada se pojedu suve, a zatim dođu u dodir sa tečnošću u jednjaku, pretvaraju se u gustu, želatinastu masu.
Shutterstock
Jedan slučaj iz 2014. godine objavljen u časopisu „American Journal of Gastroenterology“ pokazao je kako se muškarcu upravo takva masa zaglavila u jednjaku i bila je potrebna hitna medicinska pomoć. Lekarka Rebeka Roul, koja je lečila pacijenta, opisala je masu kao nešto što liči na plastelin. „Popularnost čija semenki raste i mislim da ćemo ovakve slučajeve viđati sve češće“, upozorila je doktorka.
Kako bezbedno jesti čija semenke
Da biste izbegli opasnost od gušenja ili zapušenja organa za varenje, ključno je da pravilno pripremite semenke. Preporuka je da ih potopite u vodu, mleko ili sok najmanje 10 do 15 minuta, a idealno bi bilo da stoje preko noći. Tako će nabubriti pre nego što stignu do vašeg grla i biće bezbedne za gutanje. Takođe, počnite sa manjom količinom. Jednu do dve kašike dnevno (oko 14 grama), kako bi se vaš digestivni sistem postepeno navikao.
Video:
Možda vas zanima…