Košta samo 20 dinara, a nije soda bikarbona: Skida kamenac iz kuvala za vodu očas posla, ne smrdi kao sirće, a učinovitost neverovatna

Nedeljko Tišanović Vesti 18.08.2025 19:59 0

Kamenac je čest problem kod kuvala za vodu, gde se mineralni talog lako vidi. Pojavljuje se u vidu belih ljuspica ili krečnog filma i može uticati na ukus vode, ali i na rad aparata.

Shutterstock/ReaLiia

Shutterstock/ReaLiia

Jednostavno rešenje za ovaj problem je limunska kiselina, prirodan sastojak koji se često nalazi u kuhinji, a košta oko 20 dinara (jedna kesica).

Kada se doda u toplu vodu, limunska kiselina reaguje s talogom i rastvara ga u čestice koje je lako ukloniti pranjem. Za razliku od sirćeta, ne ostavlja jak miris i nežna je prema metalnim ili plastičnim delovima čajnika.

Stručnjaci za kuhinju i kupatilo iz kompanije Plumbworld dali su posebne instrukcije za čišćenje kuvala za vodu za vodu.

Kako koristiti limunsku kiselinu

Procena stručnjaka kaže da je npr. oko 60% domaćinstava u Velikoj Britaniji u zonama s tvrdom vodom, što znači da je redovno uklanjanje kamenca važno za efikasno funkcionisanje ketlera.

  • Prvo prokuvajte običnu vodu u kuvalu i isključite ga.
  • Dodajte jednu do dve kašike praška limunske kiseline u toplu vodu i ostavite 15–20 minuta.
  • Po potrebi nežno istrljajte mekanom četkicom ili starom četkicom za zube.
  • Izlijte vodu i dobro isperite kuvalo, a zatim prokuvajte svežu vodu jednom ili dvaput da uklonite eventualni ostatak.
  • Stručnjaci preporučuju da se tretman ponavlja jednom mesečno, posebno ako se primete beli tragovi na česmi, sudoperi ili staklenim posudama kod kuće. Dodatni saveti uključuju pražnjenje neiskorišćene vode posle svakog kuvanja.

    Alternativa

    Svež sok od limuna može se koristiti kao alternativa, ali nije tako snažan i dosledan kao praškasta limunska kiselina, a dugoročno može biti i skuplji.

    Kamenac ne samo da čini kuvalo neurednim, već smanjuje efikasnost grejanja, skraćuje vek trajanja aparata i utiče na ukus vode— dodaju stručnjaci iz Plumbworld-a.

     

    Bonus video: 

     

     

     

     

    Komentari (0)
    Loading