Jednostavno rešenje za ovaj problem je limunska kiselina, prirodan sastojak koji se često nalazi u kuhinji, a košta oko 20 dinara (jedna kesica).
Kada se doda u toplu vodu, limunska kiselina reaguje s talogom i rastvara ga u čestice koje je lako ukloniti pranjem. Za razliku od sirćeta, ne ostavlja jak miris i nežna je prema metalnim ili plastičnim delovima čajnika.
Stručnjaci za kuhinju i kupatilo iz kompanije Plumbworld dali su posebne instrukcije za čišćenje kuvala za vodu za vodu.
Kako koristiti limunsku kiselinu
Procena stručnjaka kaže da je npr. oko 60% domaćinstava u Velikoj Britaniji u zonama s tvrdom vodom, što znači da je redovno uklanjanje kamenca važno za efikasno funkcionisanje ketlera.
Stručnjaci preporučuju da se tretman ponavlja jednom mesečno, posebno ako se primete beli tragovi na česmi, sudoperi ili staklenim posudama kod kuće. Dodatni saveti uključuju pražnjenje neiskorišćene vode posle svakog kuvanja.
Alternativa
Svež sok od limuna može se koristiti kao alternativa, ali nije tako snažan i dosledan kao praškasta limunska kiselina, a dugoročno može biti i skuplji.
— Kamenac ne samo da čini kuvalo neurednim, već smanjuje efikasnost grejanja, skraćuje vek trajanja aparata i utiče na ukus vode— dodaju stručnjaci iz Plumbworld-a.
Bonus video: