Ako vam ovih dana najviše prijaju sladoled i hladno pivo, treba da znate da oni nisu najbolji izbor za rashlađivanje. Oni će vas rashladiti prvih 15-20 minuta od unošenja, ali će brzo temperatura tela opet da poraste. Određene namirnice treba jesti u vrelim danima, jer će hidrirati i osvežiti organizam. Ali postoje i one koje treba izbegavati, kako ne biste otežavali organizmu funkcionisanje po visokoj temperaturi.
Koju hranu treba izbegavati?
Masnu hranu - tokom visokih temperatura trebalo bi izbegavati tešku, masnu i pečenu hranu. Umesto, revimo, pohovanog mesa, radije odaberite ribu ili pečenu piletinu ili ćuretinu, uz puno svežeg povrća (salata).
Šećer - izbegavajte slatkiše, ali i zaslađene gazirane napitke, alkohol i kofein. Osvežite se vodom i svežim voćem.
Jedite ovo voće i povrće
Hrana koja će vas trajnije rashladiti su lubenica, jabuke, kruške i šljive, dinja, brokoli, karfiol, kukuruz, zelena salata, krastavac, tikvice, paprike... Još veći rashlađujući efekat ima južno voće (limun, pomorandža, banana). Ove namirnice će vas osvežiti i pomoći vam da se smanji želja za slatkišima, jer imaju prirodan šećer. Pomoći će i ljuta hrana koja povećava znojenje, pa se organizam hladi isparavanjem.
Bonus video: