Ako vam ovih dana najviše prijaju sladoled i hladno pivo, treba da znate da oni nisu najbolji izbor za rashlađivanje. Oni će vas rashladiti prvih 15-20 minuta od unošenja, ali će brzo temperatura tela opet da poraste. Određene namirnice treba jesti u vrelim danima, jer će hidrirati i osvežiti organizam. Ali postoje i one koje treba izbegavati, kako ne biste otežavali organizmu funkcionisanje po visokoj temperaturi.
Koju hranu treba izbegavati?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Masnu hranu - tokom visokih temperatura trebalo bi izbegavati tešku, masnu i pečenu hranu. Umesto, revimo, pohovanog mesa, radije odaberite ribu ili pečenu piletinu ili ćuretinu, uz puno svežeg povrća (salata).
Šećer - izbegavajte slatkiše, ali i zaslađene gazirane napitke, alkohol i kofein. Osvežite se vodom i svežim voćem.

Shutterstock
Jedite ovo voće i povrće
Hrana koja će vas trajnije rashladiti su lubenica, jabuke, kruške i šljive, dinja, brokoli, karfiol, kukuruz, zelena salata, krastavac, tikvice, paprike... Još veći rashlađujući efekat ima južno voće (limun, pomorandža, banana). Ove namirnice će vas osvežiti i pomoći vam da se smanji želja za slatkišima, jer imaju prirodan šećer. Pomoći će i ljuta hrana koja povećava znojenje, pa se organizam hladi isparavanjem.
Bonus video:
Možda vas zanima…
