Pivo ne, kafa ne, kako preživeti tropske vrućine u Srbiji? Saveti kardiologa kako da srce i mozak ne stradaju

Slobodanka Ćorić Vesti 11.07.2024 15:14 0

Kada su temperature visoke, organizam se teže hladi i rizik od toplotnog udara se povećava. Važno je obratiti pažnju na simptome kao što su vrtoglavica, mučnina...

Pivo ne, kafa ne, kako preživeti tropske vrućine u Srbiji? Saveti kardiologa kako da srce i mozak ne stradaju

Shutterstock

Na talasima tropskih vrućina, kardiolog dr Goran Popović otkriva ključne savete za preživljavanje paklenih temperatura. Kako prepoznati simptome sunčanice i toplotnog udara? Kako pravilno prilagoditi terapiju srčanim bolesnicima tokom vrelih dana? Saznajte sve u ekskluzivnom intervjuu za emisiju "Uranak" na televiziji K1. Dr Popović naglašava važnost pravilne aklimatizacije i redovnog praćenja zdravstvenog stanja u ovim uslovima.

"U ovakvim ekstremnim uslovima, najvažnije je da se prilagodimo. Preporučuje se da se obaveze završe do 10 sati ujutru kako bismo izbegli najtopliji deo dana. Ako je neophodno izlaziti u podne, važno je birati senovite delove ulice i nositi zaštitu za glavu kako bismo se zaštitili od direktnog sunca", objasnio je dr Popović.

Govoreći o prilagođavanju terapije srčanim bolesnicima, dr Popović ističe: "Stariji pacijenti sa visokim krvnim pritiskom, aritmijama ili drugim kardiovaskularnim problemima trebalo bi češće da mere pritisak kod kuće i prilagode terapiju u skladu sa promenama temperature. To uključuje često smanjenje doza lekova za vreme vrućina, uz obavezno vraćanje na propisane doze nakon što vremenski uslovi postanu povoljniji."

Akcentujući važnost hidratacije, dr Popović savetuje: "Potrebno je unositi dovoljno tečnosti tokom dana, ali treba izbegavati alkohol i preteran unos kafeiniranih pića, koji mogu dodatno dehidrirati organizam. Preporučuje se piti vodu i gazirane napitke sa elektrolitima kako bismo održali ravnotežu tečnosti u organizmu."

Na kraju, dr Popović je upozorio na simptome sunčanice i toplotnog udara, naglašavajući važnost brze reakcije i hitnog skretanja sa direktnog sunca. "Kada su temperature visoke, organizam se teže hladi i rizik od toplotnog udara se povećava. Važno je obratiti pažnju na simptome kao što su vrtoglavica, mučnina, glavobolja i ukočenost. U takvim situacijama, neophodno je ohladiti se vodom, odmoriti u hladovini i tražiti medicinsku pomoć ako simptomi postanu ozbiljniji."

Komentari (0)
Loading