Razbijanje mitova o kremi za sunčanje: Evo da li zaista štiti od UV zračenja, a 1 činjenica će vas zgranuti

Tatjana Badarević Vesti 11.07.2024 16:42 0

Sama preplanulost je znak da se koža štiti od UV zračenja.

krema

Shutterstock

 

Više vremena na suncu ujedno znači više izlaganja ultraljubičastom zračenju koje ono emituje. Ultraljubičaste A zrake duže talasne dužine mogu doprineti ispod površine kože, uzrokujući prerano starenje. Ultraljubičasti B zraci kraće talasne dužine utiču na krajnje spoljašnje slojeve kože, uzrokujući opekline i tamnjenje. Treću vrstu zraka, ultraljubičasti C, anulira Zemljin zaštitni ozonski omotač.

I UVA i UVB oštećuju DNK u ćelijama kože, uzrokujući mutacije. Te mutacije mogu se akumulirati tokom vremena i uzrokovati rast tumora. Što ste više izloženi UV zračenju, to je veći rizik, piše Medical Express.

krema

Shutterstock

 

 

Bazocelularni karcinom je najčešći tip raka kože u Sjedinjenim Državama, a sledi ga planocelularni karcinom. Oko 5,4 miliona tih vrsta raka zajedno se dijagnostikuje svake godine i uzrokuju između 2.000 i 8.000 smrti, kaže Američko društvo za rak.

Melanom kože je i ređi i smrtonosniji, dobilo ga je oko 100.640 Amerikanaca ove godine, što je rezultiralo s 8.290 smrti, prema njihovom Nacionalnom institutu za rak.

Kreme za sunčanje mogu zaštititi od ovih zloćudnih bolesti na dva načina. Hemijska sredstva za zaštitu od sunca sadrže sastojke poput avobenzona koji apsorbiraju UV zrake. S druge strane, mineralne kreme za sunčanje imaju cinkov oksid ili titanijev dioksid koji blokiraju ili odbijaju zrake.

krema

Shutterstock

 

 

Mit 1: Sve dok ne dobijete opekotine od sunca, sigurni ste

Stvarnost: ne morate da dobijete opekotine od sunca da biste svoju kožu izložili opasnosti. Izlaganje UV zracima ugroziće DNK nezaštićene kože, čak i ako vaša koža golim okom izgleda normalno, a učinci su kumulativni, rekao je dr. Henry Lim, fotodermatolog Henry Ford Health u Detroitu koji proučava učinak sunčeve svjetlosti na kožu.

- Svaki put kada je koža oštećena suncem, sa ili bez reakcije na opekotine, postoji neka šteta koju bi koža morala da popravi. Ako se to subkliničko oštećenje ponavlja dovoljno često kroz dovoljno dugo vremensko razdoblje, sposobnost kože da bude u stanju da potpuno popravi sva ta oštećenja DNK biće smanjena - naveo je.

Mit 2: Vašem telu treba vitamin D, a krema za sunčanje sprečiće vas da ga dobijete

Stvarnost: potrebna je samo mala količina izlaganja suncu da bi se proizveo sav vitamin D koji je potreban vašem telu. Jedna studija na belcima na području Bostona pokazala je da je 5 do 10 minuta sunca na licu, rukama i nogama dva ili tri puta nedeljno tokom letnjih meseci dovoljno za proizvodnju dovoljne količine vitamina D.

krema

Shutterstock

 

 

Dr. En Čapas, dermatolog sa Menhetna i klinička instruktorka u Medicinskom centru Mt. Sinai, savetuje pacijentima koji su zabrinuti za nivo vitamina D da zaštite svoju kožu i traže hranjive materije u hrani ili uzimaju dodatke ishrani

- Potreban vam je vitamin D da biste bili zdravi, ali postoji više načina da ga dobijete - navela je Čapas.

Mit 3: Hemikalije u kremi za sunčanje mogu uzrokovati rak

Stvarnost: Aktivne sastojke krema za sunčanje regulišu za to nadležne institucije. Navode da uporeba krema za sunčanje nije povezana s višim stopama bilo koje vrste raka.

Zapravo, istina je obrnuto, rekla je Čapas.

"Ako ne želite da dobijete rak, onda nosite kremu za sunčanje", izjavila je.

krema

Shutterstock

 

 

Mit 4: Ne morate da koristite kremu za sunčanje kada je UV zrak nizak

Stvarnost: UV indeks prvenstveno meri UVB, što Lim naziva 'spektar opekotina od sunca'. Čak i ako je UVB nizak, ipak se morate zaštititi od UVA.

- Sve dok napolju ima svetla, ima dovoljno UVA da podstakne tamnjenje, uzrokuje bore i doprinese riziku od raka kože - rekao je Lim.

Čapas se složila.

Mit 5: Ne treba vam krema za sunčanje ako imate tamnu kožu

Stvarnost: Ljudi svake boje kože mogu dobiti oštećenja od sunca i rak kože.

krema

Shutterstock

 

 

- Rak kože kod pacijenata s tamnijom kožom često se dijagnostikuje u kasnijim fazama, kada ga je teže lečiti - rekao je dr. Simal Desai, predsednik Američke akademije za dermatologiju.

Mit 6: Štetu od sunca možete sprečiti ako nosite dobar šešir

Stvarnost: Šešir širokog oboda svakako će vam pomoći u zaštiti od sunca. To posebno vrijedi za ljude koji su ćelavi ili imaju rijetku kosu, budući da nemamo dobre kreme za sunčanje za područja s dlakama.

Međutim, šešir će samo blokirati UV zrake koje dolaze odozgo. Bez kreme za sunčanje i dalje ćete biti osetljivi na zrake koji se odbijaju od vode, peska ili urbanih površina poput pločnika i padaju na vašu kožu odozdo. Ovo je i razlog zašto vam je potrebna krema za sunčanje čak i ako ste u hladu.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading