Prepuno pesticida: Ovo povrće je nazagađenije, a mnogi ga obožavaju

Slobodanka Ćorić Vesti 11.07.2024 09:38 0

Deca su posebno podložna štetnim uticajima pesticida. Studije su pokazale da izloženost pesticidima u ranom uzrastu može biti povezana sa povećanim rizikom od raka, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju

pijaca

Shutterstock

Izbegavanje konzumiranja voća i povrća koji su najviše izloženi pesticidima može značajno doprineti očuvanju zdravlja.

Švedski istraživači su dokumentovali nakupljanje insekticida, fungicida i regulatora rasta biljaka u telima dece i odraslih. No, ako se samo dve nedelje izbegava konzumacija ovako tretirane hrane, nivo tih toksina u organizmu može pasti na zanemarljivu vrednost.

Uticaj na zdravlje mozga

 Studije iz 2008. godine pokazuju da mnogi pesticidi mogu biti neurotoksini, što može imati negativan uticaj na mozak sisara, uključujući ljude. Postoji i jaka veza između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti, hroničnog neurološkog poremećaja.

Glifosat, koji se često koristi u poljoprivredi, smatra se jednim od najznačajnijih zagađivača vazduha. Preko 40% podzemnih voda u Evropi pozitivno je na ovaj pesticid, a istraživanja su ga pronašla čak i u ljudskom urinu i majčinom mleku.

 Deca su posebno podložna štetnim uticajima pesticida. Studije su pokazale da izloženost pesticidima u ranom uzrastu može biti povezana sa povećanim rizikom od raka, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju.

Preporučuje se izbegavanje kupovine sledećeg voća i povrća koje je najviše izloženo pesticidima, osim ako nije organski ili uzgajano u sopstvenom vrtu:

  • Celer
  • Spanać
  • Paradajz
  • Čeri paradajz
  • Krastavac
  • Paprika
Komentari (0)
Loading