Alternativa sladoledu i hladnoj vodi: Dijetetičar otkriva najbolje načine za rashlađivanje tokom vrućina, jedan začin je ključan

Slobodanka Ćorić Vesti 08.07.2024 15:23 0

Dijetetičarka takođe naglašava da dobru hidrataciju ne obezbeđuje samo voda, već i mleko zbog njegovog sadržaja proteina koji pomažu u zadržavanju elektrolita u organizmu

čaj

Shutterstock

Tokom visokih temperatura, važno je održavati dobru hidrataciju i uravnoteženu ishranu kako bismo izbegli dehidraciju i gubitak elektrolita i minerala. Martina Puc, klinička dijetetičarka, ističe da pravilna ishrana može biti ključna u borbi protiv negativnih efekata vrućine, preporučujući nam koje namirnice su najbolje za ove uslove, a koje bismo trebali izbegavati radi očuvanja zdravlja.

Ona naglašava važnost ishrane bogate voćem i povrćem koje prirodno sadrže visok nivo vode. Preporučuje nam lubenicu, dinju, hladne supe, prirodni jogurt ili kefir kao idealne izbore. S druge strane, upozorava nas na teško svarljivu, prženu i začinjenu hranu koja može dodatno opteretiti organizam tokom vrućih dana.

Kada je reč o unosu tečnosti, Puc ističe da je teško dati tačan broj jer zavisi od različitih faktora kao što su pol, telesna težina, temperatura okoline i nivo fizičke aktivnosti. Preporučuje korišćenje aplikacija na pametnim telefonima koje mogu precizno izračunati dnevne potrebe za tečnošću na osnovu unetih podataka.

Dijetetičarka takođe naglašava da dobru hidrataciju ne obezbeđuje samo voda, već i mleko zbog njegovog sadržaja proteina koji pomažu u zadržavanju elektrolita u organizmu.

"Tokom vrućih dana, možete obogatiti vodu dodavanjem listova nane, kriški limuna ili drugog voća. Takođe je korisno dodati kašičicu čia semenki koje će pomoći u boljoj hidrataciji", savetuje Puc. Ona ističe da voda igra ključnu ulogu u našem organizmu jer obezbeđuje hranljive materije, rastvara vitamine B, povećava koncentraciju, eliminiše toksine, vlaži kožu i pomaže u održavanju optimalne telesne temperature, kao i u regulaciji krvnog pritiska.

"Dehidracija je vrlo opasna, naročito za starije osobe i decu. Važno je redovno unositi vodu, u malim količinama i gutljajima", dodaje.

Što se tiče rashlađivanja sladoledom i konzumiranja hladnih napitaka, dijetetičarka upozorava da ovi proizvodi mogu suziti krvne sudove, oslabiti sluzokožu i povećati podložnost bakterijskim infekcijama.

Komentari (0)
Loading