Evo zašto je najveća zabluda o zaštitnom faktoru: Dr Dokmanović otkriva kad krema za sunčanje "ne deluje"

Slobodanka Ćorić Vesti 25.06.2024 15:47 0

Zaštita od sunca je ključna ne samo za očuvanje lepote kože već i za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema. Međutim, mnogi od nas često nisu svesni pravilne primene zaštitnog faktora ili uzroka hiperpigmentacije, što može dovesti do dugotrajnih posledica

doktorka

Printscreen/Instagram

Zaštita od sunca je ključna za očuvanje zdravlja kože, ali često je oko nje vezano mnogo zablude. Dr Nevenka Dokmanović, dermatolog, istakla je važnost pravilne primene zaštitnog faktora (SPF) tokom cele godine, ne samo leti, naročito za osobe koje već imaju probleme sa kožom. Mnogi veruju da je SPF dovoljan sam po sebi, ali istina je da je osnovna zaštita od sunca neizlaganje direktnom sunčevom zračenju, uz obavezno nošenje zaštitne odeće i šešira.

Glavni krivac za fleke na licu

Hiperpigmentacija, kao što je melazma, česta je posledica neadekvatne zaštite od sunca. Dr Dokmanović objašnjava da je prekomerno izlaganje suncu glavni krivac za fleke na licu i telu u više od 50% slučajeva. Ostali faktori uključuju trudnoću, genetiku, određene terapije i hormonske promene. "Koža pamti sve", naglašava doktorka, objašnjavajući da čak i nakon dugogodišnje zaštite od sunca, neke osobe mogu imati pojavu fleka usled ranijih grešaka u zaštiti.

Lečenje melazme

Lečenje melazme može biti dugotrajno i zahtevati različite pristupe. Važno je prvo pružiti adekvatnu zaštitu od sunca, zatim koristiti preparate sa vitaminom C koji pomažu u blokiranju proizvodnje pigmenta. U težim slučajevima, moguće su intervencije poput laserske terapije, ali je bitno koristiti blagi laser koji neće pogoršati stanje. Melazma može biti izuzetno uporna i povremeno se vraća, naročito pod uticajem toplote. Što se tiče upotrebe vitamina C, dr Dokmanović ističe da je on moćan antioksidant koji pojačava delovanje SPF-a i može se koristiti tokom cele godine.

Serum sa vitaminom C

Postoji zabluda da vitamin C može izazvati fleke, ali to je samo mit. Preporučuje se njegova upotreba ujutru kako bi se maksimalno iskoristile njegove beneficije. Zaštitni faktor uvek treba nanositi poslednji u jutarnjoj rutini nege kože, nakon umivanja, seruma sa vitaminom C i hidratantne kreme. Dr Nevenka Dokmanović naglašava da je pravilna nega kože ključna za očuvanje zdravlja i lepote. Saveti stručnjaka kao što je ona pomažu da se izbegnu brojne zamke i pogrešna uverenja o nezi kože i zaštiti od sunca. Važno je kontinuirano edukovati se i pratiti najnovija saznanja iz dermatologije kako bi se koža održala zdravom i blistavom tokom cele godine.

Šta je uopšte SPF?

SPF ne informiše potrošače o vremenu koje mogu da provedu na suncu bez negativnih posledica, već je SPF jedinica koja nam pomaže da odredimo koja krema će nam pružiti veću zaštitu (SPF 30 će pružiti veću zaštitu od SPF 5). Ovaj broj se odnosi samo na UVB zrake, koji prodiru do površnih slojeva kože i dovode do tamnjenja, utiču na razvoj raka kože i ubrzavaju starenje. UVA zraci prodiru dublje, odgovorni su za nastanak bora i nekih indirektnih oštećenja, ali se zaštita od ovih zraka ne može adekvatno izmeriti. Dakle, nama treba krema koja osim od UVB, nudi zaštitu i od UVA zraka, zato mora u svom nazivu sadržati ili na njoj mora biti naglašeno ,,broad spectrum“ (širokog spektra dejstva).

Komentari (0)
Loading