Gorušica je osećaj peckanja ili nelagode u grudima obično iza prsne kosti, koji se često javlja nakon jela. Taj osećaj nastaje kada želudačna kiselina dospe natrag u jednjak koji povezuje grlo sa želucem. Kiseli sadržaj iritira sluznicu jednjaka što uzrokuje osećaj pekanja, piše Healthline.
Simptomi gorušice
Gorušica se oseća kao neprijatna ili goruća bol u sredini grudi. Kako navodi Healthline, gorušicu možete prepoznati ako imate:
-osećaj peckanja u grlu
-otežano gutanje
-pogoršanje boli nakon ležanja ili saginjanja
-kiseo ili gorak ukus u ustima
-kašalj ili promuklost
Kako nastaje gorušica?
Gorušica nastaje zbog nekoliko mehanizama. Gastroezofagealni refluks nastaje prilikom slabosti mišića koji okružuje donji deo jednjaka. On se otvara i omogućava prolaz hrane u želudac. Taj mišić treba biti zatvoren kako ne bi dopustio da kiselina iz želuca dođe nazad u jednjak.
Donji ezofagealni sfinkter (mišić na spoju jednjaka i želuca) pomaže zadržati želučanu kiselinu u želucu. Ako ovaj mišić oslabi ili se opusti u pogrešno vreme, želučana kiselina može se vratiti u jednjak, uzrokujući gorušicu.
Prejedanje
Konzumiranje velike količine hrane može povećati pritisak na želudac, što može potaknuti refluks kiseline.
Konzumacija određenih namirnica i pića
Masna, začinjena, kisela i pržena hrana, kao i čokolada, kofein, alkohol i gazirana pića, mogu opustiti donji ezofagealni sfinkter ili povećati proizvodnju želučane kiseline.
Kako ublažiti gorušicu prirodnim putem?
1. Žvačite gume za žvakanje
2. Ne pušite cigarete
3. Nemojte leći nakon obroka