Srbi ovo piće piju kao vodu: Lekar upozorava da može dovesti do opadanja kose

Slobodanka Ćorić Vesti 24.06.2024 09:05 0

Visoke doze selena i vitamina A mogu biti štetne za kosu i mogu izazvati alopeciju

piće

Shutterstock

Određena pića koja konzumiraju milioni mogu izazvati gubitak kose, upozorio je dr Abdulaziz Balvi za britanski Ekspres. On tvrdi da konzumiranje nekoliko energetskih pića nedeljno može povećati rizik od ćelavosti. "Određene hemikalije u energetskim pićima su odgovorne za ovo. Prekomerna konzumacija može učiniti određene elemente kao što su kofein i selen toksičnim.

Visoke doze selena i vitamina A mogu biti štetne za kosu i mogu izazvati alopeciju", objasnio je on. Neka energetska pića mogu da sadrže i do 113% preporučenog unosa vitamina A, 100% selena i do 150 miligrama kofeina, što je skoro duplo više od crne kafe.

Slatka pića takođe povećavaju rizik od drugih zdravstvenih problema "Prekomerna konzumacija energetskih napitaka povezana je sa povećanjem kateholamina i hormona stresa. Stoga se energetski proizvodi mogu smatrati faktorom rizika za dijabetes i metaboličke probleme, a mogu izazvati i gubitak kose", dodao je on.

On je istakao da su problem i zaslađena pića koja sadrže kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, glukozu, visokofruktozni kukuruzni sirup, med, laktozu, sladni sirup, maltozu, melasu, sirovi šećer i saharozu. Konzumacija previše zaslađenih napitaka povezana je i sa zdravstvenim problemima kao što su gojaznost, gojaznost, dijabetes tipa 2, srčana oboljenja, disfunkcija bubrega, bezalkoholna ciroza jetre, karijes, artritis i giht“, upozorio je on.

Studija objavljena u časopisu Nutrients 2023. godine otkrila je vezu između napitaka zaslađenih šećerom, uključujući energetska pića, i gubitka kose kod muškaraca. Utvrđeno je da su muškarci između 18 i 45 godina bili izloženi većem riziku od gubitka kose kod muškaraca ako su redovno konzumirali napitke zaslađene šećerom.

 

Komentari (0)
Loading