Preduhitrite tihog ubicu: Visok holesterol se može videti na ova 3 dela tela, bez vađenja krvi

Vesti 18.06.2024 14:02 0

Povišen holesterol nema simptome, zbog čega se i naziva tihim ubicom, ali se neki znakovi mogu pojaviti.

žena

Shutterstock

Povišen holesterol u početku neće uzrokovati nikakve probleme, a vremenom može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. Naime, nakupljanje holesterola u arterijama vremenom može dovesti do začepljenja krvnih sudova i uzrokovati srčani i moždani udar.

Iako se povišen holesterol može utvrditi jedino testom krvi, u nekim slučajevima simptomi se mogu uočiti na određenim delovima tela.

Lice

Na licu se mogu pojaviti dva znaka visokog holesterola: ksantelazme, žute naslage masnoće u unutrašnjem uglu oka i na kapcima, koje su pokazatelj i drugih stanja, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, gojaznosti, posledica pušenja, kao i beli prsten na rožnjači oka.

žena

Shutterstock

 

Ruke

I ruke mogu biti zahvaćene ksantelazmama. Na ovom delu tela se javljaju u obliku kvržica na zglobovima, a mogu biti glatke i normalne boje kože.

Noge

Visok holesterol može dovesti do stanja koje se naziva periferna arterijska bolest. To stanje se prepoznaje po bolovima u nogama, gubitku dlaka, utrnulošću i slabosti, žuljevima koji ne zarastaju, promenama boje kože na nogama i gubitkom mišićne mase u nogama.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, idite kod svog lekara koji će vas uputiti šta dalje da radite.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading